Ingezonden persbericht


Workshop over Europese vrijhandelsverdragen

Donderdag 19 November:
15.00-18.00
XminY-kantoor, De Wittenstraat 43-45 Amsterdam

Verschillende activisten uit landen waar de EU vrijhandelsverdragen mee probeert te sluiten, komen vertellen over de campagnes daartegen. De middag begint met een kort overzicht van de verschillende onderhandelingen, inclusief de stand van zaken van de EPA's (de verdragen die de EU probeert te sluiten met de ex-Koloniën). Het tweede deel van de bijeenkomst betreft uitwisseling van kennis over het opzetten van campagnes rond deze vaak ingewikkelde problematiek. Hoe lukt het in Zuidelijke landen om hierover wel massabewegingen te ontwikkelen? Hoe kunnen activisten elkaar aan beide zijden ondersteunen? En wat kan er nog ondernomen worden als een handelsverdrag eenmaal ondertekend is?

De workshop zal ook dienst doen om de invulling te bepalen van een grotere openbare conferentie over de Europese vrijhandels-agenda in het voorjaar.

Onder de deskundige sprekers:


- Sebastian Valdomir (REDES) Uruguay

- Grace García, Friends of the Earth, Costa Rica
- Karen Lang, Transnational Institute, Brazil

De workshop wordt georganiseerd in het kader van de campagne 'Global Europe, Voor Wie?', met steun van XminY Solidariteitsfonds, TNI, SOMO en Both Ends. Zie voor meer informatie http://www.voorwie.eu Of email: info@voorwie.eu

De workshop is gratis en toegankelijk voor iedereen die in de problematiek geïnteresseerd is. Aanmelding (info@voorwie.eu) wordt op prijs gesteld, u krijgt daarna een definitief programma toegestuurd.

Ook verder verspreiden van deze aankondiging wordt op prijs gesteld.

Achtergrondgegevens:

De EU heeft momenteel lopende onderhandelingen over vrijhandelsverdragen met: de Andesregio (of eigenlijk nu Colombia en Peru, Bolivia en Ecuador zijn eruit gestapt), Midden-Amerika, Mercosur, ASEAN, GCC (Landen in de Golf-regio), India, Thailand, Singapore, Vietnam en de Mediterrane landen. Via de EPA-procedure met alle Afrikaanse landen en Caribische ex-koloniën. Met veel andere landen, waaronder Mexico en Zuid-Korea - waar een sterke sociale beweging tegen de verdragen was - zijn inmiddels verdragen gesloten.

In veel van die landen geldt dat er lokaal actieve bewegingen zijn (of in ieder geval ngo's) die met de problematiek bezig zijn en tegen het verdrag strijden. In Europa is dat veel minder het geval, en in Nederland al helemaal niet. Bewegingen aan de andere kant vragen om actieve solidariteit met hun strijd.

De effecten van de akkoorden zijn veelal verstrekkend en betekenen een achteruitgang van rechten en beleidsruimte van de arme landen, evenals van de mogelijkheden om natuur en hulpbronnen te beschermen Een voorbeeld is het 'associatieverdrag' dat de EU momenteel met Midden-Amerika probeert te sluiten en waarin een vrijhandelscomponent overheerst: http://www.globalinfo.nl/Achtergrond/verslag-bijeenkomst-over-associatieverdrag-eu-midden-amerika.html

Een ander voorbeeld van een protestbeweging tegen dergelijke verdragen, is de Koepel van Boeren uit Zuid-India: http://bilaterals.org/article.php3?id_article=16042

Voor meer informatie over het Europese vrijhandelsbeleid Global Europe zie: www.voorwie.eu
Voor meer informatie over bilaterale handelsverdragen zie: www.bilaterals.org

--



Ingezonden persbericht