Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen van D66, mevrouw A. van Rooij
Raadsvergadering donderdag 19 november 2009.

Waar het om gaat is dat de Nacht van de Poëzie het oudste, grootse en meest prestigieuze poëziefestival in het Nederlands taalgebied is,
De Nacht van de Poëzie gaat voor een paar jaar niet meer door in Utrecht. Vanwege het ontbreken van een goede locatie.
Het Muziekcentrum Vredenburg en de Stadsschouwburg Utrecht proberen nu samen met mensen uit de literaire wereld in Utrecht de Nacht van de Poëzie door te starten met de grote zaal van de Stadsschouwburg als alternatieve locatie voor de komende drie jaar. Hoewel daarvoor nog veel werk verzet moet worden, is het begin er: een datum. Als alles gaat zoals het moet gaan, vindt zaterdag 18 september 2010 de 29ste Nacht van de Poëzie plaats in de Stadsschouwburg Utrecht ten overstaan van 1000 bezoekers. De Stadsschouwburg heeft voor het eind van dit jaar een garantie van rond de 22.000 euro nodig, puur voor huur zaal en techniek. Als dat er is, kunnen alle andere fondsaanvragen de deur uit, want dan komt het verder wel goed.

En uiterlijk 26 november moet duidelijk worden of dit inderdaad haalbaar is. Daarom wil D66 graag dit nu voorleggen aan het College omdat de tijd dringt.

Weet het College van dit initiatief en is het College bereid om samen met deze initiatiefnemers een oplossing voor het probleem te zoeken. Het gaat om een relatief laag bedrag en ik neem aan dat het College ook de mening van D66 deelt, dat de kans groot is dat de Nacht van de Poëzie door andere steden zoals Amsterdam overgenomen gaat worden en Utrecht dit mooie unieke evenement kwijt is.

Graag horen we een enthousiaste reactie van het College


---- --

Mondelinge vragen van D66, mevrouw G. Oskam
Raadsvergadering donderdag 19 november 2009.


D66 wil vragen stellen over het aanbestedingsvoorstel over de nieuwbouw van het Rietveldcollege. Wij hebben begrepen dat het College voorstelt met Mitros een voorlopig koopcontract te sluiten en dat wij begrijpen niet goed hoe zich dat verhoudt tot de Europese aanbesteding.

Hierbij hebben we de volgende vragen:

1) Hoe kan contractueel vastgelegd zijn dat MITROS zal worden gegund om de exploitatie van de nieuwbouw van de school te verrichten, evenals de ontwikkeling in erfpacht van de grond voor woningen en dat men een bijdrage van 3,5 miljoen uit de 'krachtwijkenpot' hierin investeert, terwijl er ook Europees wordt aanbesteed?


2) Is Vogelaarsubsidie hier op zijn plaats voor nieuwbouw van een school?


3) Is dit B&W-besluit nog hangende omdat e.e.a. (m.n. risico afdekking) niet tot overeenstemming heeft geleid met MITROS?


4) Wat bedoelt men met: "tegen ten minste marktconforme prijzen"?


5) Hoe wordt de participatie geregeld bij deze plannen, conform het advies en de wens van de wijkraad Noordoost om bouwplannen in de omgeving in een groter geheel te bekijken?waarom wordt de aanbesteding voor de bouw aan Mitros gegund? Op basis van welk door de raad goedgekeurd SPvE en op basis van welk, door de raad goedgekeurde, grondexploitatieplan?


6) Hoe wordt dit bouwplan ambtelijk en bestuurlijk aangestuurd? Door het vastgoedbedrijf van DMO of door het vastgoedbedrijf van DSO? Welke wethouder is leading?


---- --