Raad van State


donderdag 19 november 2009
10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Oegstgeest van het bestemmingsplan 'Oranje Nassau'. Het plan heeft betrekking op het centrum van de gemeente Oegstgeest met in het noordwesten het Bos van Wijckerslooth, in de zuidelijkste punt het Hendrik Kraemerpark, in het westen de Oranjewijk en in het centrum en het noordoosten de Prinsessenwijk. Het plan maakt onder meer de bouw van maximaal 50 woningen mogelijk op de huidige sportvelden van sportvereniging Ajax-Sportman-Combinatie (A.S.C.). Daarvoor moet de gemeenteraad dan nog wel een zogenoemd wijzigingsbesluit nemen. De projectontwikkelaar is het er niet mee eens dat hij de waterberging voor dat terrein niet meer buiten het terrein mag realiseren. Eerder was dat nog wel mogelijk. Verschillende omwonenden zijn tegen de komst van een woonvoorziening voor dementerende bejaarden op het terrein. Verder wil een aantal inwoners van Oegstgeest dat het plan de bouw van tweede woningen en uitbouwen op hun percelen ook toestaat. (zaaknummer 200900124/1)

10.30 uur

Zitting over de weigering door de Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond (DCMR) om zogenoemde 'Beste Beschikbare Technieken-toetsen' openbaar te maken. Deze informatie gebruikt de DCMR om aanvragen van raffinaderijen voor milieuvergunningen te beoordelen. De stichting Natuur en Milieu had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van de informatie verzocht. De DCMR heeft geweigerd een deel van de informatie openbaar te maken, omdat het zou gaan om bedrijfseconomische gegevens die de raffinaderijen vertrouwelijk aan hem hebben medegedeeld. De rechtbank in Rotterdam heeft in september 2009 een eerder beroep van de stichting gedeeltelijk gegrond verklaard. Naar haar oordeel heeft de DCMR de kosteneffectiviteitsberekeningen geheim mogen houden, maar moet de DCMR wel de emissiegegevens openbaar maken. Daar zijn het dagelijks bestuur van de DCMR en de vereniging Nederlandse Petroleum Industrie het niet mee eens. Daarom zijn zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoeken zij de uitspraak van de rechtbank te schorsen. (zaaknummer 200907818/2)

11.30 uur

Zitting over de weigering door de burgemeester van Utrecht om een exploitatievergunning te verlenen voor een theehuis aan de Croeselaan in Utrecht. De burgemeester heeft de vergunning geweigerd, omdat het gemeentelijke stadsvernieuwingsplan 'Dichterswijk-Croeselaan' slechts tien horecaondernemingen in dat gebied toestaat. Het theehuis heeft als elfde een vergunningaanvraag gedaan. De exploitant is het niet eens met de weigering en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem mocht hij er op vertrouwen dat hij de vergunning zou krijgen. Een medewerker van de Dienst Stadsontwikkeling zou hem niet hebben gewezen op dit beleid toen hij het theehuis wilde overnemen. Daarom komt hij tegen de weigering in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Utrecht heeft in april 2009 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. (zaaknummer 200904037/1)

11.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor een winkelgebouw aan het Vredenburgplein in Utrecht. In het gebouw zullen meerdere winkels, een openbare fietsenstalling en 80 appartementen worden gerealiseerd. Onder meer de vereniging Bewoners Overleg City Project en een ondernemersvereniging zijn tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De ondernemers vrezen dat het winkelaanbod in de binnenstad te groot wordt en dat er zo veel concurrentie ontstaat dat de onderlinge verhoudingen 'duurzaam worden ontwricht'. Verder vinden bewonersvereniging en de ondernemersvereniging dat de gemeente de gevolgen voor de luchtkwaliteit beter had moeten onderzoeken. Volgens hen is in de onderzoeken onder meer uitgegaan van verkeerde verkeersintensiteiten. In afwachting van de behandeling van het beroep verzoeken zij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200905089/2)

13.30 uur

Zitting over de wijziging door het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden van de milieuvergunning die het in 2005 aan Prorail heeft verleend voor een spoorwegemplacement aan het Stationsplein in Leeuwarden. Het gemeentebestuur heeft een aantal nieuwe voorschriften aan de vergunning verbonden. In die voorschriften is bepaald hoeveel zogenoemd 'laagfrequent geluid' er maximaal mag worden geproduceerd. Het college heeft deze voorschriften in de vergunning opgenomen, omdat omwonenden over geluidsoverlast klagen sinds openbaar vervoerder Arriva nieuwe treinstellen gebruikt op het spoor waarvan Prorail de beheerder is. Prorail en Arriva zijn het niet eens met de voorschriften en verzoekt de Raad van State het besluit van het gemeentebestuur - in afwachting van de behandeling van het beroep - te schorsen. (zaaknummer 200900320/1)