Ingezonden persbericht


Intel investeert miljoenen euro's in oprichting Europees Exascale Computing Research Center

Samenvatting:


· Wetenschappers van nieuw Intel-lab gaan onderzoek doen naar computers die duizend maal sneller zijn dan de snelste supercomputers van nu


· Initiatief maakt deel uit van Intel Labs Europe; Intels Europese onderzoeksnetwerk met 900 wetenschappers


· Intel heeft een investering van miljoenen euro's toegezegd voor de oprichting van een nieuw lab. CEA, UVSQ en GENCI zullen gezamenlijk de bijdrage van Intel evenaren

Kontich, 19 november 2009 - Commissariat à l'Énergie Atomique, Grand Equipement National de Calcul Intensif, Intel Corporation en Université de Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines hebben een overeenkomst gesloten voor de oprichting van een Exascale Computing Research Center. Als onderdeel van Intels Europese onderzoeksnetwerk - Intel Labs Europe - zal het nieuwe centrum onderzoek doen naar zeer krachtige computersystemen (high-performance computing systems) die duizend maal zo snel zijn als de snelste supercomputers van nu. Het begrip 'exascale' verwijst naar computers die in staat zijn om 1 triljoen (1 miljoen miljoen miljoen) instructies per seconde te verwerken.

Intel steunt het Exascale Computing Research Center met een investering van meerdere miljoenen euro's over een periode van drie jaar. De Franse commissie voor kernenergie (Commissariat à l'Énergie Atomique), de Universiteit van Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines (Université de Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines) en het Franse bureau voor High-Performance Computing (Grand Equipement National de Calcul Intensif) zullen gezamenlijk de investering van Intel evenaren. Dit is Intels eerste gezamenlijke lab in Europa dat zich specifiek gaat richten op high-performance computing. Het wordt een aanvulling op en uitbreiding van Intels bestaande onderzoeksprogramma's, investeringen en initiatieven op het gebied van high-performance computing, waaronder het Intel Academic Community Program en het 'Mapping the Globe from Space'-project van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

"Frankrijk heeft een leidende rol genomen bij het stimuleren van onderzoek naar high-performance computing in Europa", zegt Steve Pawlowski, Intel senior fellow en general manager central architecture en planning bij de Intel Architecture Group. "we hebben ervoor gekozen om met deze drie organisaties samen te werken vanwege hun ongekende softwarecompetenties in exascale en high-performance computing."

Van exascale wordt verwacht dat supercomputers in de toekomst veel complexere problemen op kunnen lossen dan nu mogelijk is. In de medische wetenschappen zullen hiermee bijvoorbeeld zeer geavanceerde genoomberekeningen mogelijk zijn, voor de individuele behandeling van patiënten. Een andere mogelijkheid is het simuleren van de celinteractie, voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen tegen kanker. In de seismologie kunnen met exascale computing veel gedetailleerdere voorspellingen gedaan worden over de grondverschuivingen in gebieden met zeer strikte veiligheidseisen, of op plaatsen die gevoelig zijn voor grondverschuivingen. In klimaatwetenschap zouden er nauwkeurigere lange-termijnvoorspellingen gedaan kunnen worden, evenals meer gedetailleerde lokale weersvoorspellingen.

Het Exascale Computing Research Center zal de Franse onderzoekexpertise en visie op het gebied van high-performance computing combineren met de toonaangevende producten, technologieën en de expertise van Intel op dit gebied. Het lab zal in eerste instantie plaats bieden aan 10-15 onderzoekers. Op termijn zal dit naar verwachting toenemen tot drie maal dit aantal.

Intel heeft een lange en rijke historie van innovatie en creativiteit in Europa op het gebied van onderzoek- en ontwikkelingsprogramma's. Hierbij gaat het onder andere om chipontwerp, softwareontwikkeling, mobiele communicatie en diensten, chiponderzoek op atomair niveau, de ontwikkeling van belangrijke Intel-producten en onderzoek naar technologieën die de vergrijzende bevolking kan helpen bij een gezonder en beter leven.

Tot Intels onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen behoren labs van Intel gericht op de ontwikkeling van Intel-producten; gezamenlijk onderzoek met Europese universiteiten; open innovatie en samenwerking met de industrie en wetenschappelijke instellingen; deelname aan Europese programma's en samenwerking met partners bij de ontwikkeling van standaarden die consumenten meer mogelijkheden en hogere productiviteit moeten bieden.'

Over Intel Labs Europe

Intel R&D en innovatie in Europa wordt aangestuurd door een netwerk van onderzoekslabs, productlabs en innovatielabs die zich in de hele regio bevinden en die een verscheidenheid aan business units omspannen. Intel Labs Europe is formeel opgericht in begin 2009, voor het centraal coördineren van de verschillende activiteiten in dit diverse en uitgestrekte netwerk. Ook wil Intel Labs Europe de aansluiting bij Europese R&D verbeteren. Op dit moment telt Intel Labs Europe 19 labs met ruim 900 onderzoekers.

Over Intel

Intel, marktleider in chipinnovatie, ontwikkelt technologieën, producten en initiatieven die de manier waarop mensen leven en werken voortdurend verbeteren. Meer informatie over Intel is te vinden op www.intel.com/pressroom en op http://blogs.intel.com.

Voor meer informatie: