Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 19 november 2009

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft deze week aangegeven dat 12.000 personen hun baan zullen verliezen als het aantal koopzondagen wordt verminderd. Het CPB heeft in eerste instantie geschat dat het om 2.000 banen gaat. Oorzaak is een wetsvoorstel van het kabinet waardoor volgens een conservatieve schatting van het CPB minstens 12% van het totaal aantal koopzondagen verdwijnt. Detailhandel Nederland begrijpt niet dat het kabinet het verlies van zoveel banen accepteert. De minister debatteert vandaag in de Tweede Kamer over de koopzondag.

Volgens Detailhandel Nederland houden het CPB en de minister onder andere geen rekening met het toegenomen belang van de koopzondag voor de omzet van winkeliers. Detailhandel Nederland heeft berekend dat door het beperken van de koopzondag in de huidige economische tijd 24.000 banen op de tocht komen te staan.

Detailhandel Nederland vindt het onbegrijpelijk dat de regering zo'n ingrijpend besluit voorlegt aan de Tweede Kamer zonder dat er degelijk onderzoek is gedaan naar de gevolgen van het wetsvoorstel. Bovendien moet het wetsvoorstel nog worden getoetst aan de Europese regels.

Detailhandel Nederland pleit ervoor dat gemeenten mogen bepalen of, en zo ja, hoeveel koopzondagen er zijn. Toerisme heeft niets met koopzondagen te maken, dit is een gekunstelde koppeling. Daarom moet de toerismebepaling worden geschrapt.

Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB- Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Detailhandel Nederland vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.



Ingezonden persbericht