Ingezonden persbericht


NJR

PERSBERICHT
Utrecht, 19 november 2009

Huidige inspraakmogelijkheden voor jongeren niet populair Veel jongeren willen wel meepraten, maar op andere manier

Jongeren willen wel meepraten in hun gemeente, maar de huidige inspraakmogelijkheden spreken jongeren niet genoeg aan. Net als veel volwassenen, hebben ze niet veel op met inspraakavonden en bezwaarprocedures. Om jongeren niet te verliezen, zouden gemeentes dus goed moeten luisteren naar wat jongeren willen. Dit en meer blijkt uit onderzoek: 'Jongeren en inspraak binnen hun gemeente' dat donderdag 19 november in Utrecht wordt gepresenteerd tijdens de uitreiking van de Jong Lokaal Bokaal. De prijs voor gemeenten met het beste jeugdbeleid. Het onderzoek is gehouden onder 1023 jongeren van het NJR Panel in opdracht van het programmaministerie voor Jeugd en Gezin.

Jongeren willen vooral meepraten op manieren die voor hen makkelijk toegankelijk zijn, waarbij enquêtes (39%), debatten (36%) en internet (35%) de populairste vormen van inspraak zijn. Ook willen ze graag geïnformeerd worden via vrienden en leraren; andere kanalen dan gebruikelijk voor gemeenten. Onderwerpen waarover ze willen meepraten zijn vooral ontmoetings- en uitgaansplekken (respectievelijk 30% en 40%). Daar zijn ze dan ook, naast verkeersveiligheid, het minst tevreden over. Bijna de helft van de ondervraagde jongeren (48%) weet ook niet of de gemeente ervoor zorgt dat jongeren mogen meepraten over bepaalde onderwerpen. Dit is vooral te wijten aan een gebrek aan zichtbaarheid van gemeenten.

Uit de resultaten van het NJR panelonderzoek, blijkt dat er vanuit gemeenten nog veel gedaan kan worden om het contact met jongeren te versterken. NJR reikt daarom op 19 november in Utrecht met de Jong Lokaal Bokaal een aanmoedigingsprijs uit om goed jeugdbeleid te stimuleren. Uit de drie finalisten: Oosterhout, Amsterdam en Capelle a/d IJssel kiest een deskundige jury een winnaar. Ook komt het Verwey-Jonker Instituut met een update over de stand van zaken rondom jongerenparticipatie binnen Nederlandse gemeenten.

NJR vraagt regelmatig de mening van het NJR panel: een vaste groep van ruim 1000 jongeren verdeeld over 18 scholen. Het betreft een wetenschappelijk verantwoord instrument. Het panel bestaat uit scholieren uit het voortgezet en beroepsonderwijs en geeft suggesties voor alternatief en beter beleid. De onderzoeksresultaten van 'Jongeren en inspraak in hun gemeente' zijn te downloaden via www.njr.nl en te bestellen via info@njr.nl

NJR geeft jongeren de kans te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen, of dat nou in hun buurt of bij de VN in New York is. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid.

Noot voor redactie,