Gemeente Emmen


*

Waarde koopwoningen in Emmen slechts licht gedaald

woensdag 18 november 2009

In tegenstelling tot in veel andere gemeenten is de waarde van de woningen in de gemeente maar zeer gering gedaald. De daling over de hele periode januari 2007 tot en met 1 januari 2009 (peildatum WOZ voor het belastingjaar 2010) bedraagt gemiddeld 1 procent.

Hoewel door de kredietcrisis de daling werd verwacht, is deze toch geringer dan in veel andere met Emmen vergelijkbare steden in Nederland. Het lijkt er op dat de daling door de kredietcrisis in Emmen later is ingezet. Hoe dit verder doorzet is op dit moment nog niet te zeggen.

Volgens de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars, is landelijk de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in 2008 met 1,8% gedaald. In het vierde kwartaal van 2008 (begin kredietcrisis) was die daling overigens 2,5%. In het eerste kwartaal 2009 kwam daar nog een daling van 3,1% bij. De landelijke gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in het eerste kwartaal 2009 bedroeg landelijk EUR 218.000,--. Sinds halverwege september 2008 daalde het aantal verkooptransacties landelijk fors (-27% in het vierde kwartaal 2008) en staan woningen langer te koop (+14%, naar 84 dagen, in het vierde kwartaal 2009).

Gemiddelde waarde
In de gemeente Emmen daalde de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning van EUR 188.510,-- in 2007, naar EUR 183.128,-- in 2008 (- 2,9%). Dat betekent niet automatisch dat de gemiddelde waarde van de woningen is gedaald. Het kan ook een aanwijzing zijn dat het aantal verkopen in het goedkopere woningsegment naar verhouding groter is geworden ten koste van het aantal verkopen in het duurdere segment. In Emmen daalde de verkoop van koopwoningen in het duurdere segment, terwijl het aantal verkopen met name in het middensegment stabiliseerde. De daling van het aantal verkopen in het goedkopere segment bleef beperkt.

Waarderingskamer
De gemeente voert de Wet waardering onroerende zaken uit en bepaalt volgens deze wet de waarde van alle onroerende zaken. Het toezicht hierop is neergelegd bij de Waarderingskamer. Dit is een bij wet ingesteld zelfstandig publiekrechtelijk bestuursorgaan.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de WOZ-waarden van de koopwoningen in Emmen mede in relatie tot de kredietcrisis, kijk dan op de gemeentelijke website. U kunt de notitie 'Effect kredietcrisis op WOZ-waarderingen' ook raadplegen via de link https://www.emmen.nl/?id=810. Daarnaast is veel informatie over landelijke cijfers te vinden op www.waarderingskamer.nl.