Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - donderdag 19 november 2009

Bijna 675 Amersfoorters met elkaar in dialoog

Op 18 november gingen bijna 675 Amersfoorters, jong, oud, arm, rijk, wit, gekleurd, gezond of ziek, met elkaar in dialoog. Dit gebeurde in groepjes van 8 personen aan 84 tafels in alle wijken van de stad. Het thema waarover aan elke tafel van gedachten is gewisseld was 'Begrijp je me?' Hierdoor hebben de gesprekspartners meer begrip voor elkaar gekregen.

Veel mensen in Amersfoort hebben behoefte om elkaar te ontmoeten en samen te praten over hun eigen ervaringen in hun wijk en de stad. Dit blijkt wel uit het succes van Sofie aan Tafel en de vele buurtfeesten dit jaar. In een tijd waarin verschillende bevolkingsgroepen steeds meer tegenover elkaar lijken te komen staan, zijn deze positieve krachten nodig. Daarom organiseerde de Stichting Welzijn Amersfoort (SWA) dit jaar voor de derde keer de Dag van de Dialoog. Dit in opdracht en met ondersteuning van de gemeente. Een dialoog is geen discussie of debat waarbij mensen vaak tegenover elkaar staan. Het gaat erom dat mensen in een veilige sfeer met elkaar van gedachten wisselen en elkaar zo leren kennen.

Maatschappelijke stage
Bijzonder aan de Dag van de Dialoog dit jaar was dat veel jongeren meededen via school of het Jongerenwerk van de SWA. Leerlingen van het Wellantcollege lopen zelfs hun maatschappelijke stage bij Amersfoort in Dialoog. Zij hebben deelgenomen aan een training voor gespreksleider en een tafel georganiseerd. Daarbij moesten zij zorgen voor een originele locatie, een zo gemengd mogelijke tafel en de catering. Over de organisatie en de dialoog moeten zij een verslag schrijven voor de site www.amersfoortindialoog.nl.

Lumineus Amersfoort
Tijdens de Dag van de Dialoog fotografeerden 6 Amersfoortse fotografen en 2 studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht mensen, speciale momenten en bijzondere plekken rondom het thema 'Begrijp je me?' Deze foto's worden van 21 november tot 5 december onder meer geprojecteerd op de Onze Lieve Vrouwetoren. Het idee hierachter is dat de dialoog wordt teruggegeven aan de stad. Deelnemers aan de tafels kunnen met elkaar afspreken om samen naar de foto's te gaan kijken en gezellig na te praten op een van de terrassen in het centrum onder een terrasdeken van Amersfoort Wintertijd.

Noot voor de redactie,