Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT Alblasserdam, 19 november 2009

Verhuizen met zorg
Verhuizers voorbereid op gedrag zorgpatiënten

"Dit wil ik niet", schreeuwt Dorien, haar spuug vliegt door de smalle gang van het verzorgingstehuis. Paniekerig kijkt ze om zich heen en haar onsamenhangende zinnen schallen door de ruimte. Dorien van Kamp is 87 jaar en in de war. Verhuizers krijgen wekelijks te maken met mensen zoals Dorien, maar ook met autisten, verstandelijk gehandicapten, chronisch zieken en psychiatrische patiënten. Mondial Movers leidt daarom verhuizers op tot zorgverhuizer zodat zij adequaat kunnen reageren op gedrag als boosheid, verdriet en kritiek.

Unit de Zorg, de speciale afdeling voor zorgverhuizingen van Mondial Movers, bood onlangs cursus Zorgverhuizer aan. Deze cursus ontwikkelde zij samen met het ROC Horizoncollege. Magreet Zetsma, als docent verbonden aan ROC Alkmaar, bracht vijftien verhuizers kennis bij over de wereld van zorginstellingen. De bejaarde en licht dementerende Dorien van Kamp werd gespeeld door acteur Annemarie Hoenderdos. Zij speelde in het praktijkgedeelte concrete situaties na. De vijftien verhuizers leerden ziektebeelden herkennen en daarmee omgaan zodat de leefbaarheid van patiënten en inwoners ook tijdens de verhuizing blijft gewaarborgd.

Tom Stuij, directeur van Mondial Movers reikte aan het einde van de dag alle verhuizers het certificaat uit. Drie van deze cursisten gaan de dag na de cursus meteen aan de slag als zorgverhuizer en verhuizen 74 bewoners van GGZ naar het goednieuwe 132 meter lange appartementencomplex in Venray waar zij nieuwe kamers betrekken. De verhuizers zorgen ervoor dat de persoonlijke spullen en kleine meubels veilig aankomen op de plek van bestemming.

Zo werden ook de salontafel, een stoel en een stapel verhuisdozen van een GGZ cliënt verhuisd. De cliënt raakte in paniek en de situatie escaleerde, vertelt Rob Meulepas, één van deze drie zorgverhuizers van Mondial Van Dijk Verhuizingen, die bij de verhuizing aanwezig was. De man had de spullen zelf ingepakt, maar op het moment van verhuizen kwam de situatie te dichtbij voor hem. Rob nam adequaat het besluit om de man de ruimte te geven om zijn rust te hervinden en hem later op de dag te verhuizen. "Wij hebben al veel ervaring met verhuizen in de zorg. Toch moest ik aan de cursus terug denken op het moment van beslissen. Ik weet nu dat ik de juiste beslissing heb genomen".

Mondial Movers, gevestigd aan de A15 in Alblasserdam, is het in 1990 opgericht landelijk netwerk van Erkende Verhuisbedrijven. De deelnemende verhuisbedrijven, op 36 plaatsen in het land te vinden, werken samen op het gebied van verkoop, inkoop, promotie en wisselen kennis uit. Het landelijke netwerk biedt de garantie dat waar ook in Nederland direct een verhuizer aanwezig is als een bedrijf, organisatie of particulier wil verhuizen. Mondial Movers is de specialist op het gebied van verhuizingen in de zorgsector (Unit De Zorg).

Foto: Annemarie Hoenderdos (acteur) bedreigt verhuizer Frank Amoris

|

Ingezonden persbericht