Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen GroenLinks mede namens SP en Leefbaar Utrecht 19 november 2009
Utrecht verliest kort geding Aveant aanbesteding hulp bij het huishouden 2010

Aveant is momenteel één van de uitvoerders van de thuiszorg in Utrecht. Het huidige contract loopt tot 2010. Aveant heeft een offerte uitgebracht voor de komende periode.

In september heeft de gemeente deze offerte beoordeeld en geconcludeerd dat de inschrijving van Aveant niet voldeed aan één van de gestelde eisen. Op basis daarvan heeft de gemeente besloten de inschrijving van Aveant ongeldig te verklaren. De gemeente heeft aangegeven niet anders te kunnen, omdat de aanbestedingsregels tussentijds overleg en tussentijdse aanpassing van de inschrijving niet toestaan.

Deze ongeldigheidsverklaring heeft tot veel onrust geleid bij het personeel en de cliënten van Aveant, Aveant heeft de beslissing van de gemeente aangevochten bij de rechter. Gisteren heeft de rechter Aveant in het gelijk gesteld.

De kern van de zaak: de gemeente onderscheid gegarandeerde uren huishoudelijke hulp en uitgebreide hulp. De eis is dat minimaal 30% van het totaal gegarandeerde uren uitgebreide hulp is. Volgens de gemeente had Aveant minder dan 30% gegarandeerd.
De rechter oordeelde dat Utrecht moet uitgaan van de door Aveant opgegeven totaal aantal gegarandeerde uren. En dat Aveant dan wel aan de eis van 30% voldoet.

De uitspraak van de rechter betekent dat de inschrijving van Aveant alsnog geldig is en dat de aanbestedingsprocedure moet worden voortgezet met Aveant.

GroenLinks maakt zich zorgen of de aanbesteding hulp bij het huishouden in januari 2010 een feit zal zijn.

Het is ook niet de eerste keer dat de gemeente Utrecht door de rechter wordt teruggefloten bij een aanbestedingsprocedure.

Deze uitspraak van de rechter roept bij GroenLinks de nodige twijfels op met betrekking tot de kwaliteit van de juridisch beoordeling door de gemeente en over de kwaliteit van onze aanbestedingsprocedures.

Wij hebben de volgende vragen:

1. Wat betekent deze uitspraak voor het verdere verloop van de aanbestedingsprocedure?

In hoeverre vertraagt de uitspraak van de rechter deze procedure?
2. Wat betekent deze uitspraak voor de continuïteit van zorg aan onze inwoners?
3. Waarop heeft het college de verwachting de zaak te winnen gebaseerd?
4. Hoe luidt het oordeel van het college over haar handelswijze in deze aanbesteding?
5. Welke conclusies trekt het College uit het feit dat de rechter opnieuw de gemeente in het ongelijk gesteld heeft inzake een aanbestedingsprocedure? Wat zegt dit over de kwaliteit van onze aanbestedingsprocedures en regels?
6. Wat gaat de gemeente doen richting Aveant en haar medewerkers betreffende het onjuist ongeldig verklaren van de aanbesteding en de daarmee onnodig veroorzaakte onrust?


---- --