Gemeente Delft

Duurzaam Delft-project:Delft laat postpakketten per fiets bezorgen

Het college van Delft wil postpakketten in de binnenstad per fiets laten bezorgen. B&W trekt 100.000 euro uit om dit mogelijk te maken. Plan is om in het eerste kwartaal van het volgend jaar te starten met de pakketpost per fiets; een project in het kader van Duurzaam Delft.

Wethouder Lian Merkx ziet verschillende voordelen; 'Bestelbusjes van pakketdiensten verdwijnen geleidelijk uit het straatbeeld van de binnenstad. Dit levert een betere leefkwaliteit op want er rijden minder vervuilende voertuigen door het stadscentrum. Ook verbetert de verkeersveiligheid omdat er sprake zal zijn van minder opstoppingen en onhandig geparkeerde bestelbusjes. Deze maatregel past helemaal in ons besluit om in de binnenstad een milieuzone in te voeren, waarbinnen we de milieukwaliteit merkbaar willen verbeteren. Het is weer een goede stap op weg naar Duurzaam Delft.'

De gemeente heeft over de uitvoering afspraken gemaakt met het fietskoeriersbedrijf FietsXpress en met het startende bedrijf Vrachtfiets, van twee industrieel ontwerpers van de TU Delft. De postpakketten moeten worden opgehaald bij het TNT distributiepunt in Wateringseveld. Omdat de afstand voor fietsers te groot is wil de gemeente de postpakketten daar laten ophalen met een bus op aardgas of elektra. Hiermee kunnen de postpakketten op een milieuvriendelijke manier naar een distributiepunt nabij de Delftse binnenstad worden vervoerd. Momenteel verkent de gemeente de mogelijkheden voor de aanschaf van deze bus en de inzet van Combiwerk voor het verzorgen van het transport. Het bedrijf Vrachtfiets is bij het project betrokken om mogelijkheden aan te dragen voor een goede manier van overladen van de postpakketten van bus naar fiets en voor een efficiënt vervoer per fiets.

De gemeente zal veel bekendheid geven aan de pakketpost per fiets. Een eigen huisstijl op kleding en voertuigen moet gaan zorgen voor een goede herkenbaarheid. Dankzij deze positieve aandacht denkt de gemeente in een later stadium ook andere pakketdiensten over de streep te kunnen trekken.

Noot voor de redactie (