Partij van de Arbeid

Den Haag, 18 november 2009

Vragen van de leden Heerts en Vos (beiden PvdA) aan de Minister van Justitie

over de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam over de aanpak van skimmen


1. Bent u op de hoogte de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank over skimmen (het kopiëren van gegevens van een magneetpas, het afkijken van bijbehorende pincode van pinnende personen en vervolgens deze gegevens gebruiken om een pas na te maken){1}?


2. Gezien de vrijspraak en de argumentatie van de rechter, deelt u de mening van de PvdA dat de huidige wettelijke regelingen niet afdoende zijn om skimmen effectief aan te pakken?


3. Bent u bereid de wet zodanig aan te passen dat het voorhanden hebben van skimapparatuur in welke vorm dan ook, het afkijken van de pincode en andere gedragingen die skimmen mogelijk maken strafbaar te maken, zodat skimmen effectief kan worden aangepakt? Zo nee, waarom niet?


4. Bent u van mening dat voldoende wordt gedaan in de strafrechtketen aan het skimmen? Bent u tevens van mening dat de keten voldoende kennis heeft op het gebied van skimmen?


5. Verloopt de communicatie tussen de private partijen, zoals de detailhandel, banken en publieke partijen, zoals de politie en het OM dusdanig dat daar geen belemmering ligt in het voorkomen en aanpakken van het skimmen?


6. Detailhandel Nederland kent topprioriteit toe aan het skimmen. Is dit ook het geval bij de politie en het OM?

{1} LJN 13/400 250 - 09




Partij van de Arbeid