Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bio Base Europe benoemt
Peter van de Bilt als financieel adviseur

Gent, 18 november 2009 - Bio Base Europe, het gezamenlijke initiatief van Biopark Terneuzen en Ghent Bio-Energy Valley, heeft het team versterkt met de benoeming van Peter van de Bilt als financieel adviseur. In zijn nieuwe rol is Van de Bilt verantwoordelijk voor het geven van financiële raad en advies voor startende bedrijven aan beide zijden van de grens, evenals aan gezamenlijke initiatieven van Belgische en Nederlandse ondernemingen, in de biogebaseerde industrie.

Bio Base Europe is een uniek duurzaam initiatief en vertegenwoordigt een investering van 21 miljoen Euro. Onderdelen van het project zijn een proeffabriek en een trainingscentrum, speciaal opgezet voor de ondersteuning biogebaseerde bedrijven. Doel van het initiatief is het versnellen van de ontwikkeling van een duurzame, biogebaseerde economie in Europa.

Van de Bilt is een gekwalificeerd lid van de NIVRA, het Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants, en heeft meer dan 28 jaar ervaring als financieel adviseur en raadgever. Daarvan werkte hij meer dan 25 jaar bij Deloitte & Touche als partner en als directeur van de Belgische Country Desk. Hij was als adviseur betrokken bij Bio Base Europe gedurende de startfase van het project in 2008.

"Bio Base Europe is een fascinerend initiatief om bij betrokken te zijn," zegt Van de Bilt. "Ik kijk dan ook uit naar de mogelijkheid om een verdere bijdrage te leveren aan de biogebaseerde industrie en een groenere, meer duurzame wereld."

"Bio Base Europe is één van de belangrijkste publieke samenwerkingsprojecten tussen Nederland en België in de regio Gent-Terneuzen tot op heden. Het creëren van een duurzame, biogebaseerde economie is een serieuze uitdaging. Dit initiatief laat de gezamenlijke inspanning zien van overheden, Zeeland Seaports, de Universiteit van Gent en Ghent Bio Energy Valley om dat te bereiken," aldus het bestuur van Bio Base Europe. "Het hebben van de juiste mensen en de expertise is cruciaal. We zijn er van overtuigd dat de benoeming van Peter van de Bilt een goede stap vooruit is."

De proeffabriek van Bio Base Europe wordt volgend jaar in gebruik genomen. Daarnaast ligt het trainingscentrum op koers om in begin 2011 van start te gaan en zo te voldoen aan de verwachte vraag naar ervaren operators en technische onderhoudsspecialisten voor de industrie.
---

Biopark Terneuzen
Biopark Terneuzen, opgericht in februari 2007, is een 'Smart Link' initiatief voor agro-industriële duurzaamheid. Biopark Terneuzen is een initiatief van de Provincie Zeeland, Zeeland Seaports en de deelnemende industriële partijen. Door op één locatie aan elkaar verwante ondernemingen samen te brengen, ontstaat in Biopark Terneuzen kennisoverdracht en economisch voordeel. Op basis van smart linking, bevordert en faciliteert Biopark Terneuzen synergie tussen de partnerbedrijven. Bijproducten en afvalstromen worden uitgewisseld en gebruikt als grondstof of als aanvulling op de nutsvoorzieningen voor hun eigen processen. Dit draagt bij tot de productiviteit, het behoud van niet-duurzame bronnen en het verlagen van de belasting van het milieu. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.bioparkterneuzen.com.

Ghent Bio-Energy Valley
Ghent Bio-Energy Valley ondersteunt de ontwikkeling van duurzame biogebaseerde activiteiten in de regio Gent in België. Ghent Bio-Energy Valley is een gezamenlijk initiatief van de Universiteit Gent, de gemeente Gent, de Haven van Gent, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen en een aantal industriële bedrijven die actief zijn op het gebied van de productie, distributie, opslag en het gebruik van bio-energie en biogebaseerde producten. Ghent Bio-Energy Valley is een vooraanstaand Europees initiatief voor de ontwikkeling van de biogebaseerde economie van de toekomst. Ghent Bio-Energy Valley stimuleert de ontwikkeling van de biogebaseerde economie door samenwerkingsprogramma's, gezamenlijke initiatieven en het creëren van synergie tussen de partners op het gebied van Research & Development, structurele maatregelen en beleid, logistiek en communicatie naar het grote publiek. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.gbev.org.

Interreg IV
Interreg IV is een programma dat loopt van 2007 tot 2013 en wordt gefinancierd door de Europeses Unie uit het Europese Regionale Ontwikkelingsfonds (ERDF). Het programma stimuleert de wederzijdse samenwerking en duurzame sociaal-economische ontwikkeling in de Europese grensgebieden. De stuurcommissie van het Vlaams-Nederlandse Interreg IV programma dat de fondsen heft toegewezen aan het Bio Base Europe project bestaat uit afgevaardigden voor internationale samenwerking van acht grensregio's en vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid en de Vlaamse deelregering. Voor meer informatie kunt u terecht op: www.grensregio.eu.

Kijk voor meer informatie op: www.biobaseeurope.eu.
---

Noot voor redacties

Notitie voor de redactie,