Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen CDA fractie (Maarten van Ditmarsch en Eiko Smid inzake inperking artikel vrijheid van onderwijs in de Grondwet. Raadsvergadering van 19 november 2009

In 2017 bestaat artikel 23 van onze Grondwet 100 jaar. Een artikel dat na jaren van woelige schoolstrijd in de grondwet is opgenomen als reactie op het monopolie van de staatsscholen. Ouders kregen daarbij het recht om scholen op te richten en voor de mogelijkheid om voor hun kinderen te kiezen voor een school die aansluit bij hun opvattingen over hoe onderwijs gegeven moet worden en bij hun levensbeschouwing. Heden tendage kiest 60 procent van de ouders voor hun kinderen voor het bijzonder onderwijs. Daarnaast is er een forse groep ouders die kiezen voor een bepaald onderwijsconcept zoals Jenaplan.

De discussie over artikel 23 is onder andere in de media losgebarsten. Het verzet neemt toe, zo schrijft dagblad Trouw gisteren.
Onze wethouder van onderwijs beweegt zich in die discussie zoals onder meer blijkt uit haar uitspraken voor Radio 1 en in de Volkskrant. Gisteren heeft zij opnieuw gemeend zich in het debat over de vrijheid van onderwijs te moeten mengen.

Wij citeren: Een zwakke Islamitische school mag zomaar een nieuwe school beginnen waar ze gaan experimenteren met kinderen.. Maar ja, je kunt niks doen, je loopt op tegen dat vermaledijde artikel 23 . Op zichzelf heb ik niks tegen christelijke of islamitische scholen of elke richting dan. Maar principieel is de wethouder ronduit tegen de vrijheid van onderwijs zoals die in onze Grondwet is vastgelegd. Ik wil al het bijzonder onderwijs afschaffen, niet alleen het islamitische!. De verzuilde inrichting van het onderwijs past volgens onze wethouder niet meer bij de moderne ontzuilde samenleving.

Dat leidt voor onze fractie tot de volgende vragen.

1. Is het u bekend dat artikel 23 bedoeld is om vrijheid van onderwijs te garanderen in een tijd dat liberalen staatsonderwijs wilden afdwingen? Onderschrijft u niet de strijd van ouders en hun organisaties om onder dat verplichte staatsjuk uit te komen?
2. Spreekt u namens het hele college als in bij herhaling op congressen en in de media bepleit artikel 23 van onze Grondwet en daarmee de fundamenten van ons onderwijsbestel te willen afschaffen?
3. Wilt u terug naar vroeger en als overheid de scholen en de wet voorschrijven Wat wilt u daarmee bereiken en met welk doel? Zijn er geen andere middelen om onze beleidsdoelen zoals een goede kwaliteit van scholen en een school als afspiegeling van de buurt te bereiken zoals versterkte inspecties en overleg met de schoolbesturen?
4. Vreest u niet dat door de overheid veem meer invloed te geven die scholen de speelbal van de politiek kunnen worden?
5. Bent u het met ons eens dat de school vooral aan de ouders waarmee gebleken is dat hun betrokkenheid wordt vergroot? Moet je als democratisch gekozen bestuurder daar niet naar luisteren?
6. Wanneer gaan wij eerst eens in deze Raad, waar dit al dan niet tot onze bevoegdheden behoort hier eens over discussiëren in plaats van dat wij uw meningen via de landelijke media tot ons moeten nemen?


---- --