Ingezonden persbericht


Media Alert

Bètaversies Adobe AIR 2 en Flash Player 10.1 nu beschikbaar Nieuwe Flash Platform runtimes maken ontwikkeling contextuele applicaties voor verschillende apparaten mogelijk

Amsterdam, 19 november 2009 - Adobe Systems Incorporated (Nasdaq:ADBE) introduceert de Bètaversies van Adobe(TM) AIR(TM) 2 en Adobe Flash(TM) Player 10.1 voor Windows-, Mac- en Linux-besturingssystemen op Adobe Labs. Flash Player 10.1 is tevens beschikbaar voor x86-gebaseerde netbooks. Naar verwachting is de nieuwe versie van Flash Player in 2010 inzetbaar op een breed spectrum aan smartphones en andere apparaten met internetverbinding. Adobe AIR 2 en Flash Player 10.1 zijn eenvoudig te updaten via alle ondersteunde platformen, om een snelle adoptie van nieuwe, vooruitstrevende webinnovaties te stimuleren.

Adobe AIR 2 bouwt voort op het succes van AIR 1.0, dat op meer dan 200 miljoen desktops geïnstalleerd is. AIR wordt door vooraanstaande bedrijven in uiteenlopende sectoren ingezet, zoals Atlantic Records, DIRECTV, FedEx, The New York Times Company en salesforce.com. Met AIR 2 kunnen ontwikkelaars meer betrouwbare en rijkere applicaties bouwen binnen de desktop-omgeving. Bovendien kunnen zij eenvoudig AIR 2-functionaliteit toevoegen om huidige AIR 1.0-applicaties te updaten. Nieuwe AIR 2-functies bevatten verbeterde ondersteuning voor zowel grote data-opslagapparaten en bedrijfseigen applicatieprocessen als peer-to-peer- en UDP-netwerken.

Flash Player 10.1 is de eerste consistente browser runtime van het Open Screen Project. Flash Player 10.1 maakt ongecomprimeerde webbrowsing van expressieve applicaties, content en HD-video's op de desktop en op apparaten mogelijk. Flash Player 10.1 maakt gebruik van nieuwe leveringsopties voor media, middels de inzet van HTTP-streaming in combinatie met contentbescherming vanuit Adobe(TM) Flash(TM) Access(TM) 2.0. Daarnaast maakt Flash Player 10.1 hardware-decoding van H.264-video mogelijk op Windows PC's, netbooks en mobiele apparaten. Dit zorgt voor een langere levensduur van de batterij en een uitzonderlijke video playback-ervaring.

Adobe AIR en Flash Player leveren webapplicaties in meerdere contexten Met gebruik van het Adobe Flash Platform creëren miljoenen designers en ontwikkelaars rijke webcontent, video's en applicaties. Deze draaien binnen de webbrowser met Adobe Flash Player en buiten de browser met Adobe AIR. Met Flash Player 10.1 en Adobe AIR 2 kunnen ontwikkelaars en designers dezelfde code, objecten, frameworks, tools en diensten gebruiken om de meest expressieve applicaties, content en video te creëren voor de browser en de desktop. In de toekomst geldt dit ook voor mobiele apparaten.

RIA's en cloud computing zijn in opkomst en de diversiteit aan apparaten met een internetverbinding neemt toe. Hierdoor groeit de behoefte aan contextuele applicaties die gebruik maken van de specifieke functionaliteit van besturingssystemen en apparaten. Ontwikkelaars kunnen met het Flash Platform contextuele applicaties ontwikkelen voor gebruikers op verschillende apparaten, terwijl content en een consistente, maar voor ieder apparaat unieke gebruikerservaring behouden blijven. Meer informatie over contextuele applicaties is te vinden via de Adobe Developer Connection.

Multi-touch en ondersteuning van handbewegingen voor touchscreens Adobe AIR 2 en Flash Player 10.1 brengen ook innovaties en verbeteringen van mobiele apparaten naar de desktop. Designers en ontwikkelaars kunnen bijvoorbeeld volledig nieuwe typen applicaties creëren die op apparaten met een touchscreen gebruik maken van multi-touch punten en handbewegingen. In plaats van een muis te gebruiken, raken gebruikers het scherm aan om met content en applicaties te werken.

'Met de beschikbaarheid van de Bèta's van Adobe AIR 2 en Flash Player 10.1 zetten we een grote stap voorwaarts in het realiseren van de visie van het Open Screen Project; het mogelijk maken van rijke internetervaringen op elk apparaat, waar dan ook', zegt David Wadhwani, general manager en vice president, Platform Business Unit bij Adobe. 'Contentontwikkelaars creëren multiscreen-ervaringen met ongecomprimeerd webbrowsing en standalone applicaties op desktops en netbooks. En in de nabije toekomst op een breed aanbod van mobiele apparaten.'

'Met de HP TouchSmart PC verbeteren we de manier waarop mensen met hun favoriete websites en applicaties interacteren', zegt Satjiv S. Chahil, senior vice president, Worldwide Marketing, Personal Systems Group bij HP. 'Nu ontwikkelaars de Flash Player- en Adobe AIR-content kunnen optimaliseren voor touchscreens met multi-touch, zal de HP TouchSmart een nog uitdagender platform worden voor ontwikkelaars om zeer onderscheidende touch-interactieve ervaringen te ontwikkelen. HP en zijn partners hebben een aantal programma's ontwikkeld rondom de touchscreen-techniek met gebruik van Adobe AIR, zoals de Time 100 en U.S. News en World Report Best Colleges. HP zal blijven innoveren met touch-techniek, gebaseerd op Adobe-producten.'

Beschikbaarheid van Adobe AIR 2 en Flash Player 10.1 De pre-release Bètaversies van Adobe AIR 2 en Adobe Flash Player 10.1 zijn direct beschikbaar als gratis downloads op Adobe Labs. De Bèta van Adobe AIR 2 is geschikt voor de besturingssystemen Windows 7, Windows Vista(TM), Windows(TM) XP, Windows Server(TM) 2003, Mac OS X en Linux(TM).

Adobe Flash Player 10.1 is geschikt voor desktop-besturingssystemen van Windows, Macintosh en Linux en x86-gebaseerde netbooks. Kijk voor een compleet overzicht van systeemvereisten op www.adobe.com/nl/products/flashplayer/systemreqs/. Flash Player 10.1 is naar verwachting in 2010 beschikbaar voor een breed aanbod van smartphones en andere apparaten met internetverbinding.

Meer informatie:


* Adobe AIR developer resources - Adobe Developer Connection


* Adobe Flash Player developer resources - Adobe Developer Connection


* List of Adobe AIR 2 features for developers and designers


* List of Adobe Flash Player 10.1 features and enhancements


* MAX 2009 demo of multi-touch features in AIR 2 and Flash Player 10.1


* MAX 2009 demo of new features in AIR 2


* Adobe AIR Marketplace


* Adobe AIR Team Blog


* Adobe Flash Platform Blog


* More about contextual applications


* HP TouchSmart PCs


* EffectiveUI

Over het Open Screen Project
Aan het Open Screen Project werken 50 marktleidende organisaties, onder leiding van Adobe, mee om te zorgen voor een consistende runtime-omgeving op mobiele telefoons, desktops en andere consumentenelektronica. Het initiatief pakt de uitdagingen aan op gebied van webbrowsing en standalone applicaties op een groot aantal apparaten. Daarnaast neemt het de drempel weg om content en applicaties probleemloos te publiceren op verschillende schermen.

Over Adobe Flash Platform
Het Adobe Flash Platform is het industriestandaard webdesign en -ontwikkelplatform voor het creëren van expressieve applicaties, content en video die consistent draaien op besturingssystemen en apparaten en meer dan 98 procent van de desktops met internetverbinding bereikt. Flash Player 10 is geïnstalleerd op meer dan 93 procent van alle computers in de eerste tien maanden na release. Volgens comScore Media Metrix wordt ongeveer 75 procent van de online bekeken video's geleverd met gebruik van Adobe Flash-technologie. Het is hiermee het nummer 1 formaat voor video op het web. Grote omroeporganisaties en mediabedrijven waaronder Disney.com, MLB.com en DIRECTV vertrouwen op het Adobe Flash Platform voor het leveren van video op het web en het platform versterkt sociale netwerksites zoals YouTube en MySpace. Ga voor meer informatie over het Adobe Flash Platform naar www.adobe.nl/flashplatform.

BERICHT VOOR DE REDACTIE