Planbureau voor de Leefomgeving


19 november 2009

Nederland gaat EU-normen voor kleine deeltjes fijn stof waarschijnlijk halen

Nederland zal de Europese normen voor kleine deeltjes fijn stof (PM2,5) waarschijnlijk halen bij het huidige en voorgenomen nationale en Europese beleid. In 2015 moet Nederland aan die normen voldoen. Alleen als er vanaf 2015 heel droge jaren komen, kan dat nog wel roet in het eten gooien, want dan is er meer fijn stof in de lucht. In dat geval zou op een klein aantal plekken langs drukke wegen Europese normen overschreden kunnen worden. Dat blijkt uit het rapport 'Attainability of PM2,5 air quality standards, situation for the Netherlands in a European Context', van het Planbureau voor de Leefomgeving, dat vandaag is verschenen.

In 2008 heeft de Europese Unie de richtlijn voor de luchtkwaliteit vastgesteld. Daarin staan ook regels voor de kleine deeltjes van fijn stof, PM2,5. De EU schrijft voor dat jaargemiddelde PM2,5 concentraties vanaf 2015 maximaal 25 microgram per kubieke meter mogen zijn. Daarnaast heeft de EU regels vastgesteld om de gemiddelde PM2,5 concentratie in stedelijke gebieden te beperken en te verminderen. Deze aanpak is nieuw.

Het is waarschijnlijk dat met het huidige en voorgenomen nationale en Europese beleid alle grens- en richtwaarden voor PM2,5 bij gemiddelde weersomstandigheden op tijd kunnen worden gehaald. De nieuwe normen voor de kleine deeltjes fijn stof (PM2,5) zijn lijken daarmee niet strenger dan de bestaande grenswaarden voor fijn stof (PM10). Dit kan nog wel veranderen als in 2013 de Europese richtlijn voor luchtkwaliteit wordt herzien.

* naar de publicatie

EINDE PERSBERICHT

Het Planbureau voor de Leefomgeving is het nationale instituut voor strategische beleidsanalyses op het gebied van milieu, natuur en ruimte. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) draagt bij aan de kwaliteit van de politiek-bestuurlijke afweging door het verrichten van verkenningen, analyses en evaluaties waarbij een integrale benadering voorop staat. Het PBL is voor alles beleidsgericht. Het verricht zijn onderzoek gevraagd en ongevraagd, onafhankelijk en altijd wetenschappelijk gefundeerd.


---

---------------------------