Gemeente Zandvoort


Lees mee met wethouder Bierman

Nederland leest Oeroeg. Tot en met 20 november is het boek van Hella Haasse gratis verkrijgbaar voor leden van de bibliotheek. Wethouder Bierman was eind oktober aanwezig toen de superleeskring van start ging. En inmiddels is hij net als veel andere Nederlanders aan het (her)lezen geslagen.

Oeroeg is het aangrijpende verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur in het voormalige Nederlands-Indië. Geleidelijk groeien de twee jongens uit elkaar. Oeroeg kiest voor zijn eigen volk en tegen de Nederlanders, dus ook tegen zijn vriend. Vertwijfeld vraagt die zich af of hij voorgoed een vreemde zal zijn in het land van zijn geboorte. Een boek dat volop stof biedt voor discussie.

Voor wethouder Bierman betekent Oeroeg jeugdsentiment: "In mijn middelbare schooltijd op het Baarns Lyceum, jaren vijftig, kende ik het boekje al. Het stond op ieders boekenlijst, want het was lekker dun en telde toch voor een heel boek! Dat gaf een senang gevoel hoor. Op de lagere school groeiden we op met Ons Nederlandsch Indië. Prachtige postzegels! We leerden hoe rubber werd getapt en de namen van onze gordel van smaragd en die weet ik nu nog: Bali, Lombok, Soemba, Soembawa, Flores en Timor. De mensen als door Hella Haasse beschreven hadden we in het naoorlogse Baarn om ons heen als terugkeerders uit Indonesië. Het was ook mijn eerste kennismaking met de Indische Rijsttafel. Voor ouderen beschrijft Oeroeg echt een wereld waarmee we wat hadden". Voor Zandvoortse jongeren is dat natuurlijk anders. Maar, die andere herinnering van Bierman is tijdloos: deze Nederlandse klassieker is nog steeds aantrekkelijk voor middelbare scholieren vanwege het geringe aantal bladzijdes.

Praten over Oeroeg in bibliotheek Duinrand

Donderdagavond 19 november
Vogelenzang en Zandvoort
19.30 uur

Vrijdagochtend 20 november
Bennebroek, Hillegom en Bloemendaal
10.30 uur