Kamerlid: "Aanpak tijgermug faalt"


'Een container met tijgermuggen moet regelrecht terug naar China'

AMSTERDAM, 20091119 -- PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens en medisch entomoloog Bart Knols roepen de overheid op om de import van tijgermuggen nu daadwerkelijk te stoppen. Dit omdat de mug grote gezondheidsrisico's met zich meebrengt en na vestiging niet meer weg te krijgen is.

Tijdens een uitzending van Goedemorgen Nederland sprak medisch entomoloog Bart Knols zijn grote bezorgdheid uit over de falende aanpak van de tijgermug (Aedes albopictus).

Deze exotische mug, die met de import van containers met Lucky bamboo uit China wordt ingevoerd, kan meer dan 20 verschillende virussen verspreiden.
Al in de zomer van 2005 zijn de eerste tijgermuggen in Nederland gevonden, maar pas begin dit jaar werd een wettelijke regeling van kracht om de invoer van tijgermuggen te stoppen. Ondanks de regeling zijn inmiddels al bij zes van de acht importbedrijven tijgermuggen aangetroffen en wordt er niet tegen opgetreden.

"Er moet gezorgd worden dat er geen enkele mug meer in de containers zit", aldus Knols. Hij werd daarin bijgevallen door PvdA-kamerlid Harm Evert Waalkens: "Er is nu wel een regeling, maar de handhaving is het grote manco."

Waalkens wijst daarnaast ook op de risico's van een andere reële invoerroute: de import van tweedehands banden. "Want als de tijgermug hier eenmaal is, krijgen we hem nooit meer weg."

"Een container met tijgermuggen moet regelrecht retour naar China. Dat is een hele goede manier om de zaak behoorlijk aan te scherpen," aldus Knols.
Knols is tevens auteur van het boek `Mug' waarin hij onder meer een onthullende beschrijving geeft van de wijze waarop het probleem van de tijgermug in Nederland is aangepakt.

platform Stop invasieve exoten





Ingezonden persbericht