Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Risicomanagement in grondstoffen- en energiemarkten

Oosterbeek, 19 en 20 november 2009

Cursusleiding
Professor Joost M.E. Pennings
Professor Pennings is de AST professor in de Theorie en Praktijk van Goederentermijnmarkten aan de Wageningen Universiteit, hoogleraar Marktkunde en Besliskunde aan de Universiteit van Illinois in de Verenigde Staten in de Office for Futures & Options Research, de ALEX Beleggersbank professor in Behavioral Finance aan de Universiteit van Maastricht en hoogleraar Marktkunde aan de Universiteit van Maastricht. Professor Pennings is een autoriteit op het gebied van risicomanagement en het gebruik van risicomanagement instrumenten met bijzondere aandacht voor grondstoffen en energie dragers. Professor Pennings heeft meer dan 70 artikelen geschreven op zijn vakgebied in internationale gerefereerde tijdschriften, en heeft meer dan 85 lezingen verzorgd op wetenschappelijke congressen. Daarnaast adviseert hij internationale bedrijven in het agro en energie complex, overheden en bedrijfsorganisaties. Professor Pennings is de Leerstoelhouder van de bijzondere leerstoel "Theorie en Praktijk van Goederentermijnmarkten" aan Wageningen Universiteit en Researchcentrum ingesteld door de Algemene Stichting Termijnhandel, en heeft als doel om het bedrijfsleven inzicht te geven in het functioneren van goederen-termijnmarkten.

Risicomanagement actueler dan ooit
De fluctuaties in de prijzen van grondstoffen zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen. Oorzaken hiervoor zijn o.a. veranderingen in het politieke klimaat, de nieuwe opkomende economieën zoals Brazilië & China en de kredietcrisis. De grotere prijsvolatiliteit in de grondstofmarkten heeft bijgedragen aan een grote belangstelling voor instrumenten voor risico-management. In het bijzonder goederentermijn- contracten en opties. De afgelopen drie jaar is het handelsvolume van deze instrumenten met 45% gestegen. Grondstoffentermijn- en optiemarkten zijn er voor alle grote landbouwgewassen, metalen (koper, zink en staal) en energiedragers (elektriciteit, olie en gas). Bedrijven die grondstoffen inkopen of verkopen worden geconfronteerd met prijsvolatiliteit en zullen (in de nabije toekomst) participeren in goederentermijnmarkten.

Cursus levert tools
In deze tweedaagse cursus staat centraal hoe risico's verbonden aan de grondstoffenmarkt effectief kunnen worden beheerst met behulp van de termijncontracten en opties. De cursus verschaft inzicht in de wijze waarop strategieën voor risicomanagement kunnen worden ontwikkeld met behulp van termijncontracten en opties. De cursus kent een basis van theorie en wetenschappelijk onderzoek. Met deskundige gastsprekers worden de onderwerpen en praktijkvoorbeelden doorlopen. Hierbij is veel ruimte voor interactie met de cursusleiding, sprekers en andere deelnemers. Met speciale software voor trading en hedging zult u voorafgaand aan de cursus de mogelijkheid hebben om kennis te maken met het handelen op de beurs. Tijdens de cursus kunt u dan de kennis toepassen en zo het effect in de praktijk toetsen.