Gemeente Tilburg

Persbericht
14 juli 2009

Gemeente Tilburg kanshebber op Jong Lokaal Bokaal

Jongerenambassadeurs melden Tilburg aan

Tilburg is een van de veertien genomineerden voor de Jong Lokaal Bokaal; een prijs voor de gemeente die zich het beste inzet voor jongerenparticipatie. Het gaat dan om gemeenten die niet alleen veel doen voor jongeren, maar ze ook laat meedenken en hun ideeën vertaalt in doeltreffend en inspirerend beleid. De Jong Lokaal Bokaal is een gezamenlijk initiatief van de Nationale Jeugdraad en Jeugd en Gezin en wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt, op 19 november. De aanmelding van de gemeente Tilburg is afkomstig van de Tilburgse Jongerenambassadeurs.

Tot 19 juni konden zowel jongeren als gemeenten zelf aangeven waarom zij in aanmerking moesten komen voor de Jong Lokaal Bokaal. Uit de aanmeldingen zijn 14 gemeenten genomineerd: Oosterhout (Brabant), Uden, Tilburg, Den Haag, Rotterdam, Helmond, Zwolle, Haarlemmermeer, Amsterdam, Veere, Tholen, Brunssum, Almere, Capelle aan den IJssel.

Drie finalisten

Een team van eerstejaars studenten pedagogiek van de Hogeschool Utrecht bezoekt in september en oktober alle veertien kanshebbers, om het jeugdbeleid in de praktijk te onderzoeken. Ze gaan in gesprek met ambtenaren en jongerenwerkers, maar natuurlijk vooral met de plaatselijke jongeren. Een deskundige jury zal de drie finalisten en uiteindelijk de winnaar kiezen. Op 19 november 2009 reikt Minister Rouvoet de Jong Lokaal Bokaal uit aan de winnende gemeente.

Jongerenambassadeurs en andere initiatieven

De gemeente Tilburg zet op vele terreinen instrumenten voor jeugdparticipatie in, die zijn verankerd in het Tilburgse jeugdbeleid. Een voorbeeld daarvan zijn de jongeren-ambassadeurs, opgericht in 1999 en in 2005 gekozen tot het beste jongerenparticipatie-project van Europa. Het concept is inmiddels met succes overgenomen door steden als Den Haag, Breda en 's-Hertogenbosch. Daarnaast stimuleert de gemeente participatie van jongeren door hen hun eigen ideeën te laten uitvoeren. Enkele van deze initiatieven zijn afgelopen jaren in de prijzen gevallen. Zoals de rapmusical Kreet uit West en Fa2. Deze initiatieven wonnen respectievelijk in 2007 de Pimp my block-award van de Nationale Jeugdraad en in 2008 de Diversiteitprijs van Movisie.

Meer informatie over de Jong Lokaal Bokaal staat op www.jonglokaalbokaal.nl

---