Ingezonden persbericht


Hierbij opnieuw het persbericht aangevuld met de dagprogrammering en enkele wijzigingen.

Hilversum, 21 oktober 2009

NEDERLAND 2 BRENGT UITGEBREIDE PROGRAMMERING RONDOM INTERNATIONAAL DOCUMENTAIRE FESTIVAL AMSTERDAM (IDFA)

Tijdens het IDFA besteedt Nederland 2 dagelijks ruimschoots aandacht aan het festival en het genre documentaire. Ook dit jaar zal dagelijks het IDFA-journaal (VPRO) te zien zijn. De presentatie is in handen van Sarah Meuleman. Daarnaast organiseert Nederland 2 via www.dekeuzevandekijker.nl de verkiezing van de beste IDFA-documentaire van de afgelopen tien jaar. De stemperiode loopt van 19 oktober tot 27 november. De documentaire die de meeste stemmen krijgt wordt op zaterdagavond 28 november uitgezonden op Nederland 2.

De programmering start op donderdag 19 november met om 19.55 uur het IDFA-journaal. Tijdens het IDFA is het IDFA-journaal elke werkdag rond dit tijdstip te zien en wordt 's avonds herhaald na de IDFA-films.

Naast Nederland 2 besteden themakanaal Holland Doc 24 en de kinderzender van de publieke omroep Z@PP ook ruimschoots aandacht aan het genre documentaire. Onder de noemer Z@PPdoc worden in het weekend van 21 en 22 november documentaires uitgezonden die echt gebeurd zijn en waarin kinderen de hoofdrol spelen. Alle documentaires zijn nog niet eerder vertoond op televisie en een aantal van deze films zullen tijdens het Cinekid Festival in première gaan. Het digitale documentairekanaal Holland Doc 24 vertoont van 23 november tot en met 6 december veertien van de IDFA-publieksprijswinnaars van de afgelopen jaren.

PROGRAMMERING NEDERLAND 2

Donderdag 19 november

13.20 uur Manufacturing dissent (VPRO)

Manufacturing dissent begint voor Debbie Melnyk and Rick Caine's als een ode aan Michael Moore. De filmmakers proberen voortdurend een interview met Michael Moore te krijgen en omdat dit niet lukt bestuderen ze intussen Roger and me, Bowling for Columbine en Fahrenheit 9/11. Ze stellen de valse waarheden van Moore aan de kaak en Melnyk en Caine keken daarbij de kunst van Moore goed af. Zo ontstaat een controversieel portret van een veel besproken regisseur.

14.35 uur Een oude vriend van het Chinese volk (VPRO)

Een Oude Vriend van het Chinese Volk vertelt het verhaal van de cineast, Joris Ivens (1898-1989) en zijn relatie met China. De documentaire gaat over vriendschap, loyaliteit en integriteit. De film gaat ook over het wantrouwen jegens de buitenlander die China in beeld probeert te brengen en het oppoetsen van de waarheid door de Chinees Communistische overheid - zoals dat filmers en journalisten ook op dit moment overkomt.

15.30 uur Filmlab: In een vergeten moment (NPS)

De documentaire "In een vergeten moment" vangt het moment van verstilling waarin mensen te midden van de dagelijkse hectiek zich overgeven aan de tijd, de wereld om hen heen even vergeten en langzaam afdalen naar het onderbewuste. Een moment dat velen zullen herkennen maar dat moeilijk op camera te vangen is.

15.55 uur Mensjes rechten. (HUMAN/IKON)

In documentaireclips van drie minuten komen kinderen in Nederland aan het woord van wie de rechten worden geschonden. Want dat gebeurt niet alleen ver van ons bed, maar ook bij ons 'om de hoek'.

19.55 uur IDFA Journaal (VPRO)

22.55 uur Enjoy Poverty (VPRO)

Enjoy Poverty' peilt naar de emotionele en economische waarde van Afrika's meest lucratieve exportartikel: gefilmde armoede. Zoals ook voor de meer traditionele Afrikaanse exportproducten - cacao, goud - het geval is, worden de leveranciers allesbehalve beter van hun nieuwe Afrikaanse handelswaar. Diep in het Congolese binnenland lanceerde de Nederlandse kunstenaar Renzo Martens een bewustmakingsprogramma om bij armen het besef aan te wakkeren dat armoede de voornaamste grondstof is die zij kunnen verzilveren. Martens ondernam gedurende jaren op eigen houtje een epische tocht. Episode III - 'Enjoy Poverty', een combinatie van onderzoeksjournalistiek, satire en een zelfbewuste, eigenzinnige blik, is een ingenieus en provocatief werk dat vaak ironisch en hilarisch is, terwijl de spiegel die het ons voorhoudt door en door triestig is.

00.25 uur hh IDFA-journaal

Vrijdag 20 november

13.20 uur Jan Bons, een leven in vrijheid (AVRO)

Grafisch ontwerper Jan Bons is bij het grote publiek vooral bekend vanwege zijn opvallende affiches voor toneelgroep De Appel en het IDFA. Zijn affiches, wandschilderingen en postzegelontwerpen bestaan uit gescheurde en getekende letters en figuren, uitgevoerd in heldere kleuren. Collega-ontwerper Lex Reitsma volgt in deze film de bijna negentigjarige Bons tijdens het maken van affiches voor het Nieuw Ensemble en voor het IDFA.

14.10 uur Moeder Dao de schildpad gelijkende (NPS)

Inleiding: interview regisseur Vincent Monnikendam.

Volgens een legende van de bewoners van het eiland Nias ten Westen van Sumatra schiep Moeder Dao de aarde. Ze verzamelde haar lichaamsvuil en kneedde dit op haar knie tot een bolletje. Dat was de wereld. Vervolgens werd ze zonder man zwanger en baarde een meisje en een jongen. Dat waren de eerste mensen. Ze leefden in een vruchtbare wereld. Vincent Monnikendam koos dit Niassische scheppingsverhaal als uitgangspunt voor zijn documentaire "Moeder Dao de schildpadgelijkende", waarbij de toeschouwer in negentig minuten door het Nederlandsch-Indië van de jaren twintig wordt geleid.

15.50 uur Interview met maker Meisjes met dienstplicht

15.55 uur Mensjes rechten (HUMAN/IKON)

In documentaireclips van drie minuten komen kinderen in Nederland aan het woord van wie de rechten worden geschonden. Want dat gebeurt niet alleen ver van ons bed, maar ook bij ons 'om de hoek'.

19.55 uur IDFA Journaal (VPRO)

22.55 uur Meisjes met dienstplicht (NPS)

Israël is het enige land in de wereld waar ook meisjes op hun achttiende jaar worden opgeroepen voor verplichte militaire dienst. In 'To See If I'm Smiling' vertelt een aantal van hen voor het eerst over hun ervaringen tijdens twee jaar in het leger. Zij waren allemaal gestationeerd in de door Israël bezette gebieden, zoals Gaza en de westelijke Jordaanoever. Op ieder van hen heeft deze periode een onuitwisbare indruk gemaakt. Ze vertellen over hoe het was om als enige vrouwelijke militair zich tussen de mannen te handhaven, maar ook over de morele dilemma's en de onvermijdelijke emotionele afstomping.

00.00 uur We are together (VARA)

Tegen de achtergrond van de verwoestende aids-epidemie in Zuid-Afrika, put een groep weeskinderen kracht uit harmonische samenzang.


01..25 uur hh IDFA-journaal

Zaterdag 21 november

22.45 uur Bowling for Columbine (VPRO)

In een land waar het percentage geweldsdelicten met gebruik van vuurwapens ontstellend veel hoger ligt dan elders ter wereld, gaat documentairemaker Michael Moore - zelf gewapend met een camera - op zoek naar oorzaken. De diepgewortelde angst van Amerikanen voor allerlei (veelal door media gecreëerde) bedreigingen lijkt zich te uiten in een cultuur waarin lijfsbehoud met behulp van een wapen als groot goed wordt beschouwd. Moore neemt ons mee naar het stadje Columbine, waar enkele jaren geleden twee schooljongens in een volle aula om zich heen begonnen te schieten, nadat ze diezelfde ochtend nog een bowlingles hadden bijgewoond. Zijn verbijstering over deze gebeurtenis leidt hem naar een poging de omvang van de Amerikaanse wapencultuur en de publieke opinie hierop in beeld te brengen.

Maandag 23 november

13.20 uur Chicago sessies (VPRO)

Filosofe Martha Nussbaum geeft les aan de University of Chicago. Niet alleen Obama-stad maar ook de wieg van het vrije-marktfundamentalisme van Milton Friedman en zijn neoliberale Chicago School. Met Nussbaums slimste studenten nemen we deel aan drie sessies die dieper ingaan op de humanitaire en ethische consequenties van de kredietcrisis.

14.15 uur Banking the unbanked (VPRO)

Hoe reilt en zeilt een microfinancieringsinstelling in een derde wereld land? Microfinanciering lijkt hét antwoord te zijn op armoede, nu gebleken is - onze goede bedoelingen ten spijt - dat zestig jaar ontwikkelingshulp niet erg effectief is geweest. Het moest anders. Geef arme mensen hun eigen verantwoordelijkheid terug, werd het adagium. De nieuwe economische infrastructuur zou armoede - misschien wel fundamenteel - bestrijden. Is microfinanciering het wondermiddel?

Deze film laat de praktijk zien. Twee ambitieuze Gambianen en hun jonge microfinancieringsinstelling 'Reliance' worden een half jaar gevolgd. Naast geld verdienen hebben deze bankiers een wens: hun land vooruit helpen.

15.10 uur Interview makers Yes men

15.30 uur Filmlab: altijd 19 (VPRO)

Vanaf het moment dat Wouter van Geyte (23) door een dak zakt en op zijn hoofd terecht komt vergeet hij alles wat er gebeurt. Iedere dag leeft hij in de veronderstelling dat hij nog 19 is, dat hij nog een vriendinnetje heeft en dat hij een heel gewone jongen is die goed kan skaten.

19.55 uur IDFA Journaal (VPRO)

22.55 uur The Yes men (VPRO)

Andy en Mike zijn een duo grappende politiekactivisten dat wereldwijd beroemd werd door zich voor te doen als leden van de World Trade Organization. Als 'The Yes Men' zorgen ze met opruiende teksten en zotte vermommingen voor verwarring. In deze documentaire, van de makers van het succesvolle 'American Movie', een zowel vermakelijk als schokkend beeld van hun werkwijze.

00.10 uur Filmlab: De brul (IKON)

00.35 uur hh IDFA- Journaal

Dinsdag 24 november

13.20 uur Biggest Chinese restaurant (VPRO)

Alles moet groter, exotischer en beter. Een bijzonder en vermakelijk kijkje in de keuken van het grootste Chinese restaurant van de wereld .

14.10 uur Food design (AVRO)

De vorm van een visstick, het geluid van een worstje waar je je tanden in zet, de geur van chocolade. Er bestaat een hele tak van industrie waarin diep nagedacht wordt over de ideale vorm, geur en substantie van voedsel. Over al deze zaken denken 'food designers' na om ervoor te zorgen dat ons eten altijd 'naar meer' smaakt. De Close Up documentaire 'Food design' neemt de kijker mee op een eetlustopwekkende reis.

15.10 uur De groene hemel (NCRV)

In de Groene Hemel volgt regisseur Roel van Dalen de 'groene onderwijzer' Bert Ydema uit Amsterdam. Bijna veertig jaar lang heeft meester Bert zijn ziel en zaligheid gelegd in het bijbrengen van liefde voor de natuur aan duizenden Amsterdamse schoolkinderen. Midden in Amsterdam, in de Mr. A. de Roostuinen in het Westerpark. Stadskinderen die vaak nog nauwelijks ooit met de handen in de aarde hebben gewroet, die soms niet eens weten of een steen zinkt of blijft drijven in het water. NCRV Dokument de Groene Hemel portretteert meester Bert en zijn werk met de schoolkinderen, die gedurende zeven maanden elke week in de Mr. A. de Roostuin komen. Aan het einde van de oogsttijd neemt Bert afscheid van de schoolkinderen, van zijn allerlaatste lesjaar en van veertig jaar werken in zijn schooltuin. Het is tijd om met pensioen te gaan.

19.55 uur IDFA Journaal (VPRO)

22.55 uur Desi (VPRO)

Desi is een ontroerend, zeer liefdevol gemaakt en ook betekenisvol portret van een elfjarig Amsterdams meisje. Dat moet eerst vastgesteld worden. Anders dan haar vriendinnetjes woont Desi niet in een knus gezinnetje. Haar moeder pleegde zelfmoord toen ze jong was. Sindsdien lijdt ze een half-zwervend bestaan. Dan slaapt ze weer bij haar liefhebbende, maar ook ongeïnteresseerde vader met zijn maffe vriendin, dan bij opa of oma, dan weer bij haar beste vriendin Taina. Slaapafspraken regelt ze via haar mobiele telefoon. Het is schrijnend maar bemoedigend om te zien hoe dat meisje ondanks alles opgroeit tot een evenwichtige brugpieper.

00.25 uur hh IDFA-journaal

Woensdag 25 november

13.20 uur Mooi in Rio (VPRO)

Schoonheid, dromen en vriendschap in Rio de Janeiro, waar vrouwen uren in de rij staan voor een consult met plastisch chirurg professor Pitanguy. De documentaire volgt een aantal vrouwen. Edna, Jolanda en Teresa ontmoeten elkaar in de rij voor Santa Casa de Misericordia. Ze vertellen hoeveel maanden ze hebben gewacht, hoeveel afspraken ze met de professor hebben gehad en wat ze met de ingreep hopen te bereiken. Zal het leven hen weer toelachen met hun nieuw verkregen schoonheid? Zullen ze gelukkiger zijn?

14.15 uur Beperkt houdbaar (VPRO).
Vooraf: interview met regisseur Sunny Bergman.

In Beperkt Houdbaar worden een aantal precaire onderwerpen belicht. Sunny spreekt met politici over concrete beleidsvoorstellen; ze probeert een photoshop-vrij logo te introduceren bij tijdschriften en glossies. Verder worden mensen gefilmd die een rechtzaak willen aanspannen tegen een cosmetische producent en presenteert Dr. Liesbeth Woertman de resultaten van het onderzoek naar aanleiding van de psychologische zelfbeeldtest die op de website staat.

15.15 uur Interview makers RIP remix manifesto

15.30 uur Filmlab: Baba (BOS)

Baba is 76 jaar en leeft in een handgemaakte kar. Deze kar duwt hij, tussen zijn rituelen door, enkele meters vooruit. Het ritueel dat Baba meerdere uren per dag uitvoert heet 'dandavat parikrama'. Het houdt in dat Baba zich in volle lengte uitstrekt op de grond, een steentje bij zijn handen plaatst en vervolgens weer opstaat. Deze handeling herhaalt hij 111 keer, met 111 verschillende stenen. Daarna mag hij zich pas naar voren verplaatsen, met een afstand die precies overeenkomt met de lengte van zijn lichaam. Tijdens dit ritueel richt Baba zich tot Krishna, die de God is van de berg Goverdhan, waar omheen hij zijn ritueel uitvoert. Per dag legt hij een afstand van dertig meter af op de weg die rond de heilige berg loopt. Om de hele weg af te kunnen leggen heeft hij drie tot vier jaar nodig. Baba is vastberaden om deze route te blijven herhalen tot aan zijn dood. Bij iedere steen die hij op de grond legt, is hij een stukje dichter bij zijn einddoel: het bereiken van verlichting.

19.55 uur IDFA Journaal (VPRO)

22.55 uur RIP a Remake Manifesto (NPS)

De documentaire 'RIP! A Remix Manifesto' toont met veel humor de absurde en schokkende consequenties van het huidige auteursrecht voor particulieren, kunstenaars en wetenschappers.

00.20 uur hh IDFA-journaal

Donderdag 26 november

13.20 uur De stad en het verlangen (New Orleans) (HUMAN)

William Faulkner woonde in 1925 een aantal maanden in New Orleans en schreef er korte sketches. Daarin roept hij de stad in straatscènes tot leven. Geleid door Faulkners impressies dwaalt Marjoleine Boonstra bij nacht en ontij door de verwoeste straten van New Orleans op zoek naar de angsten en dromen van mensen, wier levens door Katrina op drift zijn geraakt.

14.30 uur Het water komt (NCRV).

Op vrijdag 18 januari 2007, werd Nederland getroffen door de zwaarste storm in vijf jaar. In slechts 36 uur viel maar liefst 50 tot 60 mm neerslag, bijna net zo veel als normaal in een maand. Aan de kust stond geruime tijd windkracht 10. De NCRV zendt tijdens het IDFA de documentaire Het water komt van Frans Bromet uit, waarin de strijd tegen het water centraal staat.

15.20 uur Interview Heddy Honigmann over Crazy

15.30 uur Filmlab: Tzirk (HUMAN)

Intiem portret van een Russisch gezin, dat zich - tegen beter weten in - staande probeert te houden in een klein reizend circus. Ondanks het feit dat het circus steeds meer aan populariteit inboet, wordt de achtjarige Alina door haar ouders voorbereid op een leven als circusartieste.

19.55 uur IDFA Journaal (VPRO)

22.55 uur Crazy (VPRO)

In de documentaire Crazy staan de traumatische ervaringen van een aantal Nederlandse VN-militairen centraal. Van de eerste vredesmissie in Korea in 1950 tot de oorlog in Cambodja, Libanon en meest recent, Bosnië. Voor de camera haalt een aantal veteranen herinneringen op. Ze vertellen hoe ze hun emoties verwerkten. De muziek die zij destijds draaiden, is voor hen onlosmakelijk verbonden met die getuigenissen. Zo herinnert Crazy van Seal een marinier aan het gruwelijke bloedbad op de markt van Sarajevo, overwon een Dutchbatter in Srebrenica zijn angst op de levensgevaarlijke weg 'Bomb Alley' door het keihard draaien van Guns 'n Roses en hielp Pergolesi's Stabat Mater een vrouwelijke blauwhelm in Cambodja kinderprostitutie te verwerken. Foto's en door de soldaten zelfgemaakte videobeelden visualiseren de herinneringen.

00.45 uur hh IDFA-journaal

Vrijdag 27 november

13.20 uur Droomland DDR (HUMAN)

Filmmaakster Petra Lataster groeide op in de voormalige DDR. Inmiddels woont ze al weer ruim twintig jaar in Nederland. Ze verloor het contact met oude klasgenoten en vrienden. Totdat ze een uitnodiging kreeg voor een reünie van haar eindexamenklas uit 1973. Voor Lataster aanleiding om zich af te vragen waarom zijzelf en veel van haar klasgenoten zonder wrok terugkijken op hun jeugd en zich toch realiseren dat ze opgroeiden in een land van onderdrukking.

14.15 uur Children of solidarnosc (VPRO)

De documentaire Children of Solidarnosc portretteert Klementyna, Kasia, Lukasz en Artur, allen "kinderen" die opgroeiden tijdens de opkomst van Solidarnosc en nu wonen in een land dat vrij en democratisch is. Wat is er van hen geworden en hoe ervaren zij de vrijheden waar hun ouders nog voor gestreden hebben?

15.10 uur Filmlab: De herinnering en daarna (AVRO)

Gerli Rebane woont tussen het grauwe beton van de sovjetwijk Õismäe in Tallinn. Ze werkt tussen de ingeblikte geschiedenis in het filmarchief. Toen ze negen jaar was, ontworstelde Estland zich aan vijftig jaar Sovjetoverheersing. De gebeurtenissen uit de geschiedenis van haar land zijn vervlochten met het persoonlijke leven van haar familie. Hoe zwaar wegen haar herinneringen?

15.35 uur Interview met makers Birma VJ

19.55 uur IDFA Journaal (VPRO)

22.55 uur Birma VJ (IKON)

In Birma filmen journalisten met gevaar voor eigen leven wat er gebeurt in hun land. De documentaire Burma VJ laat zien in welke omstandigheden zij hun werk doen. Vorig jaar leefde de hele wereld mee met de bevolking en de monniken uit Birma die in opstand kwamen tegen het regime. De beelden die over de wereld gingen, zijn door undercover journalisten gedraaid die kost wat kost willen laten zien wat er in hun land gebeurd.

00.00 uur Robotliefde (Mechanical love) (VPRO)

Mechanical Love is een documentaire over de relatie tussen robots en mensen. De film portretteert mensen die op verschillende manieren een nauwe relatie onderhouden met een robot.

00.45 uur hh IDFA-journaal

Zaterdag 28 november

00.15 uur Publiekswinnaar Keuze van de kijker