Universiteit van Amsterdam

Milieurecht en -beleid in de Europese Unie: De erfenis van het Verdrag van Amsterdam Congres Milieurecht

donderdag 19 november, 09.00 - 18.30 uur

Op 1 mei 1999 trad het Verdrag van Amsterdam in werking, wat - tezamen met het Verdrag van Maastricht uit 1992 - grote hervormingen introduceerde op het gebied van het milieubeleid binnen de Europese Unie. Daarbij werd ook de doelstelling van duurzame ontwikkeling in de Europese verdragsteksten vastlegde. Deze doelstelling zal verder worden versterkt door het Verdrag van Lissabon, mits het uiteindelijk in werking treedt. Om de reflectie en discussie over het milieurecht en -beleid in EU te stimuleren, organiseert het Centrum voor Milieurecht van de Universiteit van Amsterdam het internationale congres Environmental Law and Policy in the European Union: The Legacy of the Treaty of Amsterdam.

Keynote en expertbijdragen
Professor Lucia Serena Rossi van de Universiteit van Bologna, een bekende wetenschapper op het gebied van EU-constitutioneel recht en fundamentele rechten, opent het congres. Zij schetst een algemeen overzicht van de bestuurlijke en constitutionele ontwikkelingen in de Europese Unie van Amsterdam tot Lissabon en verder. Daarna bespreken vooraanstaande experts op het gebied van EU-milieurecht en -beleid verscheidene actuele en soms ook controversiële thema's. Aan de orde komen onder andere de spanning tussen milieubeleid en interne markt, harmonisatie van milieurecht versus subsidiariteit, de rol van het Europees Parlement als milieuwetgever, de algemene beginselen van het EU-milieurecht, en het externe milieubeleid van de EU. De experts zijn verbonden aan het Europees Universitair Instituut (Firenze), het Europacollege (Brugge), de Rijksuniversiteit Groningen, de UvA, en de universiteiten van Granada, Osnabrück, Brussel, Gent, Louvain-la-Neuve en York.

Debat en slotrede
In de tweede helft van de middag is er een debat over de toekomst van het Europese milieubeleid in tijden van economische ophef en politieke veranderingen. Het panel wordt voorgezeten door prof. dr. Marc Pallemaerts, hoogleraar Europees milieurecht aan de UvA. Deelnemers zijn onder anderen Magda Aelvoet (voormalig Belgisch minister van Volksgezondheid, Milieu en Consumentenbescherming en gewezen lid van het Europees Parlement, Hugo von Meijenfeldt (directeur Internationale Zaken, Ministerie van VROM) en David Baldock (directeur van het Institute for European Environmental Policy, Londen/Brussel). Sàndor Fülöp, Commissaris van het Hongaars Parlement voor Toekomstige Generaties, die in zijn land een ombudsmanfunctie uitoefent met betrekking tot duurzaamheid, sluit het congres af. Zijn slotrede is getiteld Towards a Sustainable Europe in a Sustainable World? Intergenerational Equity, Environmental Rights and Sustainable Development.

Deelname:Zie www.jur.uva.nl/cvm voor het volledige programma, de deelnamekosten en het online registratieformulier. De voertaal tijdens het congres is Engels.
Locatie: Doelenzaal, UvA, Universiteitsbibliotheek, Singel 425, Amsterdam