Ingezonden persbericht


P e r s b e r i c h t

Wiener Philharmoniker in Amsterdam met Beethoven en première Widmann

Amsterdam, 5 november 2009 - Op donderdag 19 november 2009 zijn de Wiener Philharmoniker terug in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Het orkest staat onder leiding van gastdirigent Christian Thielemann.

Het programma bevat het gloednieuwe stuk Teufel Amor - Sinfonischer Hymnos nach Schiller van de Oostenrijkse componist Jörg Widmann (1973). Werk van deze leerling van Hans Werner Henze en Wolfgang Rihm wordt wel getypeerd als 'van een bijtende energie en motorische kracht'. Dit seizoen worden meer stukken van Widmann uitgevoerd in het Concertgebouw, onder meer in een mini-serie die speciaal rond deze componist en klarinettist is georganiseerd.

Naast de nieuwe compositie van Widmann speelt 'de Wiener' de Zevende en Achtste symfonie van Beethoven, die - enkele decennia voor de oprichting van het orkest in 1842 - een groot deel van zijn leven doorbracht in Wenen. De Wiener Philharmoniker, die in hun beginperiode vooral Beethoven's repertoire speelden om brood op de plank te krijgen, groeiden uit tot de beste Beethovenvertolkers ter wereld. En nog steeds bemant het orkest de top drie van beste orkesten ter wereld met het Koninklijk Concertgebouworkest en de Berliner Philharmoniker. De Wiener Philharmoniker werden geleid door dirigenten als Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Leonard Bernstein en Bernard Haitink. Het laatste Amsterdamse optreden van het orkest was in mei van dit jaar onder leiding van Daniele Gatti.

donderdag 19 november 2009, Grote Zaal 20.15 uur

Wiener Philharmoniker

Christian Thielemann, dirigent

Beethoven - Achtste symfonie

Widmann - Teufel Amor (Nederlandse première, mede in oopdracht van het Concertgebouw)

Beethoven - Zevende symfonie

www.concertgebouw.nl
Concertgebouwlijn: 0900-6718345 (¤ 1 p/g)



Ingezonden persbericht