Ingezonden persbericht


NIAS Seminar
Donderdag 19 november, 2009, 16:00 uur
Lecture Room, NIAS, Meijboomlaan 1, 2242 PR Wassenaar

NIAS Fellow: Ann Rigney

Ann Rigney is hoogleraar Algemene Literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek heeft betrekking op de literaire dimensies van de geschiedschrijving, de relatie feit-fictie en de rol van de media in de collectieve herinnering. Nu is ze fellow aan het NIAS.

De dynamiek van de collectieve herinnering

Wat vertellen openbare monumenten over ons collectieve geheugen? Wat staat er op het spel wanneer een samenleving iets herdenkt (of niet)?

Dankzij veel interdisiciplinair onderzoek van de laatste jaren bestaat een groeiende hoeveelheid kennis over de functies van publieke en collectieve vormen van herinnering. Vaak concentreert een collectieve herinnering zich op één plek, bijvoorbeeld een monument. Deze plekken bieden een referentiekader en hebben in culturele en sociale zin een betekenis die in de loop der tijd verandert.

Tijdens haar lezing zal Ann Rigney inzicht geven in deze dynamiek door het analyseren van de herdenking in Ierland van de Eerste Wereldoorlog - een intens herdacht en toch zeer omstreden herdenking in het verdeelde Ierland.

De lezing wordt gevolgd door een discussie.

19 november 2009,
16:00 uur

NIAS-Seminars worden door de Rector van het Instituut georganiseerd. Deze seminars zijn bedoeld om de kennis die het instituut in huis heeft te verspreiden. De sprekers zijn NIAS Fellows die hun Work in Progress laten zien. Het seminar zal plaatsvinden in de Lecture Room van het NIAS (Meijboomlaan 1, Wassenaar) om 16.00 uur. Daarna zal een glas gedronken worden in de Common Room om 17.30 uur. Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Gelieve ons tijdig te op de hoogte te stellen indien u aanwezig wenst te zijn.

Zie voor meer informatie www.nias.nl