Yes-R nieuw gezicht Taalkr8!

15/11/2009 11:09

Stichting Lezen & Schrijven

Rapper Yes-R geeft op donderdag 19 november op het Montaigne Lyceum in Den Haag het spetterende startschot voor de Taalkr8!-dagen 2009/2010. Yes-R is het nieuwe gezicht van Taalkr8! en zal met zijn workshop 'Schrijf het van je af' leerlingen enthousiast maken voor taal. Taalkr8! is een workshopprogramma waarmee vmbo-scholen het belang, maar vooral ook het plezier in taal overdragen aan de leerlingen. Daarnaast heeft Taalkr8! als doel om het taalbeleid van de school te verbeteren.

Programma Taalkr8!-dag

Staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt verzorgt om 10.30 uur de officiële opening van de Taalkr8!-dag in Den Haag en gaat met leerlingen in gesprek over het belang van lezen en schrijven. Na de opening gaan leerlingen aan de slag met inspirerende workshops zoals 'Schrijven in de krant', door redacteur Jeroen van Onselen van de Posthoorn, 'Leeskr8!' door de bibliotheek Den Haag en columns schrijven. Bijzonder is dat twee leerlingen van het lyceum een workshop geven aan medeleerlingen. Leerlinge Brigitte Schouteten heeft een kinderboek geschreven en vertelt haar klasgenoten hierover. Jimmy Lange geeft een workshop 'sterreclame inspreken' aangezien hij in zijn vrije tijd professioneel stemacteur is en al diverse tekenfilms en reclamespotjes heeft ingesproken.

Campagne Taalkr8! met Yes-R

Op 19 november gaat ook de campagne 'Taalkr8! met Yes-R' van start. Jongeren worden opgeroepen om een song/raptekst in te sturen die over taal, in de breedste zin van het woord, gaat. De gelukkige winnaars duiken met Yes-R de studio in om de rap op te nemen die later op YouTube te zien zal zijn.

Stimuleringsbijdrage

Vanaf 19 november kunnen scholen zich aanmelden voor het organiseren van een Taalkr8!-dag. De eerste 29 scholen die dit doen krijgen een workshop en optreden van Yes-R op hun school. Daarnaast stelt Stichting Lezen & Schrijven een financiële bijdrage van 1.000 euro beschikbaar voor het organiseren van de Taalkr8!-dag. Op de website Taalkr8.nl kunnen scholen vanaf 19 november zien hoe zij hiervoor in aanmerking komen.