Ingezonden persbericht


Persbericht

Ruim honderd nieuwe vrienden voor Alde Fryske Tsjerken

De Stichting Alde Fryske Tsjerken heeft in de eerste drie weken van de campagne "Houd uw dorp en kerk gezond" ruim honderd nieuwe vrienden verworven. Twaalf daarvan komen van buiten de provincie Friesland. In Boksum, het dorp waar de donateurwervingscampagne op vrijdag 30 oktober 2009 van start ging, staat de teller inmiddels op dertig nieuwe donateurs.

Voorzitter Jan Kersbergen van het bestuur van de Stichting Alde Fryske Tsjerken is tevreden met de eerste resultaten. ,,De stichting heeft 3300 donateurs. Vóór de campagne van start ging, hebben we het aantal donateurs stabiel weten te houden, ondanks de economische crisis. Daar waren we op zich al gelukkig mee. Het is aan deze actie te danken dat we nu zelfs groei zien."

De ludieke start van de campagne in Boksum heeft in de grote delen van de provincie aandacht in de media gekregen, maar ook in het landelijk verschijnende Nederlands Dagblad. ,,Daaraan hebben we vermoedelijk te danken dat er twaalf vrienden van buiten Friesland bij zijn gekomen", aldus directeur Gerhard Bakker.

In Boksum, waar de stichting vóór de start van de campagne elf donateurs telde, is de folder huis-aan-huis verspreid. Enkele dagen daarna zijn de vrijwilligers van de plaatselijke commissie bij de deuren langs gegaan. Wie ter plekke besloot om donateur te worden, ontving een gratis geschenkboek en een symbolisch potje Vitamine K(erk)+. ,,De teller staat op dit moment op dertig nieuwe donateurs", meldt voorzitter Douwe Gerbens van de plaatselijke commissie. ,,Maar we zijn nog niet het hele dorp rond geweest."

De vier meter hoge vitaminepot die bij de start van de campagne naast de kerk werd opgeblazen, is 's avonds weer naar binnen gehaald. ,,Het leverde in het dorp discussie op of het gepast is om dat ding op het kerkhof te laten staan", aldus Gerbens. ,,Het kerkhof is immers niet van de Stichting, maar van de kerkelijke gemeente."

De vrijwilligers van de plaatselijke commissie in Boksum kregen regelmatig vragen over het 'dure' geschenkboek 'Een cultuurhistorische rondgang door Fryslân', dat in 2000 verschenen is in het kader van het project Monument van de Maand. Kost het weggeven van dat de Stichting Alde Fryske Tsjerken niet te veel geld? ,,We hebben uitgelegd dat de stichting de hele restvoorraad van Monument van de Maand gratis heeft gekregen van de provincie", vertelt Gerbens. ,,Daar reageerden men heel positief op. Dat ze dat boek erbij kregen als ze vriend werden, heeft verschillende mensen over de streep getrokken."

Het stokje van de wervingscampagne is deze week overgenomen door de plaatselijke commissie van Britsum. Ook daar wordt de folder huis-aan-huis bezorgd en gaan de vrijwilligers later deze week bij de deuren langs. Het is de bedoeling dat alle plaatselijke commissies van de Stichting Alde Fryske Tsjerken op een of andere manier gaan meedoen aan de campagne. De plaatselijke commissie van Holwerd wil bijvoorbeeld vrienden werven tijdens de grote dorpsreünie in de zomer van 2010.

De Stichting Alde Fryske Tsjerken bestaat in 2010 veertig jaar. De Stichting heeft in de afgelopen 39 jaar 38 kerkgebouwen voor een symbolische prijs van een euro overgenomen, en twee klokkenstoelen. De kerken worden grotendeels beheerd door plaatselijke commissies. Doel van de donateurwervingscampagne is om het aantal 'vrienden' van de Stichting te laten groeien tot 5000 aan het einde van het jubileumjaar 2010.