Ingezonden persbericht


'Onverdraagzaam, benepen Amsterdam'

,,Onverdraagzaam, benepen, een miskenning van de Nederlandse traditie.'' Dat vindt ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob van de motie die gisteravond door de gemeenteraad van Amsterdam is aangenomen. De meerderheid van de raad, aangevoerd door de VVD, wil dat de gemeente Amsterdam geen zaken meer doet met zorg- en welzijnsinstellingen die van sollicitanten een binding met hun identiteit vragen.

Aanleiding voor de motie was een personeelsadvertentie van Het Scharlaken Koord, een christelijke organisatie die zorg verleent onder prostituees. Voor haar hulp aan prostituees die uit 'het vak' willen stappen, krijgt Het Scharlaken Koord subsidie van de gemeente Amsterdam. Omdat het een christelijke organisatie is (onderdeel van Tot Heil des Volks) vraagt ze ook van haar medewerkers dat ze christelijk zijn. De gemeenteraad heeft nu uitgesproken dat de gemeente niet meer zaken mag doen met organisaties die een 'exclusief' personeelsbeleid hebben.

Slob noemt het ,,een dwaze oprisping van seculiere intolerantie'' dat de Amsterdamse politiek op deze wijze een ban uitspreekt over identiteitsgebonden instellingen. ,,Een groot deel van het zorg- en welzijnswerk in Nederland heeft christelijke wortels. Dat geldt van de reclassering bijvoorbeeld, van de daklozenzorg van het Leger des Heils, en ook van de vereniging Tot Heil des Volks die al in de negentiende eeuw werkzaam was op de Wallen en in de Jordaan. Het Scharlaken Koord heeft enorm veel ervaring in het werken onder prostituees, en het was daarom geen verrassing dat zij de meest geschikte organisatie was om een gemeentelijk 'uitstapprogramma' te gaan uitvoeren. Onbegrijpelijk is dat de gemeenteraad nu vindt dat de organisatie daarvoor wel haar christelijke identiteit zou moeten afleggen. Kennelijk uit een soort hysterische vrees dat christelijke hulpverleners met een heimelijke evangelisatieagenda werken.''

De gemeenteraad van Amsterdam doorkruist met haar motie de landelijke lijn die onlangs nog door Tweede Kamer en minister Ter Horst werd bevestigd. Aanleiding was een brochure van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over 'religie in het publieke domein'. Ter Horst bepleitte in dat verband een ,,ontspannen omgang'' met religieuze instellingen. Geloofsgemeenschappen leveren volgens haar een belangrijke bijdrage aan de sociale cohesie in de samenleving. ,,Als maar duidelijk is dat je het geld niet geeft voor evangelisatie, kun je best organisaties met godsdienstige of levensbeschouwelijke grondslag subsidiëren'', zei Ter Horst.

Bij de begrotingsbehandeling van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, volgende week, zal Ed Anker de onverdraagzame toestanden in Amsterdam aankaarten bij minister Ter Horst.

///////////////




Ingezonden persbericht