Gemeente Delft

Bananenspin heet Foeli

Demi Broeseliske en Lisanne Sosef van de Bernadette Mariaschool uit Delft en Michelle van der Kooij van basisschool De Acker uit Bergschenhoek zijn dit jaar de prijswinnaars van de wedstrijd: "Verzin een nieuwe naam voor de bananenspin van de Botanische Tuin."

De leerlingen van de groepen 8 die de tuin bezochten voor een les over kruiden en specerijen werd gevraagd om een leuke, nieuwe naam voor dit griezelige diertje te bedenken. Omdat de spin natuurlijk maar één naam kan hebben, werd deze op woensdagmiddag 18 november officieel onthuld. De schattige naam Foeli is de nieuwe naam geworden van de spin.

Demi bedacht deze naam. Inspiratie haalde ze uit de les, want één van de opdrachten gaat over het kruid foelie. Om de pit waar de nootmuskaat in zit, zit een dun rood velletje en dat heet foelie. Deze fijne specerij wordt o.a. gebruikt bij het stoven van vlees en in soepen.

Alle prijswinnaars kregen een knuffelspinnetje, een loeppotje waarin je kleine beestjes beter kunt bekijken en een kaneelstok. Demi ontving daarnaast ook nog een boekje over insecten.

Dit jaar deden 375 leerlingen van 12 verschillende scholen uit Delft en de regio mee aan de les bij de Botanische tuin van de TU Delft.

In samenwerking met de educatief medeweker van de Botanische Tuin wordt deze les ieder jaar georganiseerd vanuit De Papaver, het natuur- en milieu centrum van gemeente Delft.

Noot voor de redactie (