Ingezonden persbericht


Persbericht

Amstelveen, 19 november 2009

Freek Uitdewilligen wint de Logica Working Tomorrow Graduate Award 2009

Award voor contextgevoelige mobiele toepassing. Mobiele telefoon geeft omgevingsinformatie over treinen, bussen, aanbiedingen of vrienden in de buurt

Een mobiele telefoon die op het station real time alle informatie geeft over vertrektijden van treinen of bussen, aanbiedingen van winkels of waar je vrienden zijn met wie je hebt afgesproken. Of een mobiele telefoon die als een kompas aangeeft waar de röntgenafdeling is waar je een afspraak hebt. Of een mobiele telefoon als online gids voor monteurs die snel hun weg moeten vinden in een onbekende fabrieksomgeving.

Met deze slimme, contextgevoelige toepassing heeft Freek Uitdewilligen van de Universiteit Twente de Logica Working Tomorrow Graduate Award 2009 gewonnen, de prijs voor meest innovatieve opdracht binnen het afstudeerprogramma van Logica. Freek krijgt als prijs een E-Reader op A4-formaat.

De toepassing die Freek heeft bedacht gaat verder dan alle tot dusver bekende concepten van zogeheten Augmented Reality. Bij deze technologie wordt digitale informatie toegevoegd aan het live-beeld van een mobiele telefoon. Waar huidige applicaties enkel statische informatie verstrekken, wordt door Freek's toepassing de informatie aan de omgeving en situatie van de gebruiker aangepast. Wie op zoek is naar een huis krijgt gepersonaliseerde informatie te zien over de panden die voldoen aan zijn of haar zoekopdracht. Het systeem is bovendien zowel binnen als buiten te gebruiken.

Een professionele jury onder leiding van Geleyn Meijer, Director Strategy van Logica Management Consulting vond het concept van Freek het best toepasbaar voor een brede doelgroep van zowel consumenten als zakelijke gebruikers. De andere juryleden waren Max Mouwen, Hoofd Interactive Banking van ABN AMRO, Ron Oudega, CIO Randstad Nederland en Noud van Alem, hoofd marketing Google Benelux.

De toepassing van Freek is ook de winnaar van de publieksprijs onder afstudeerders van Working Tomorrow en medewerkers van Logica. De andere finalisten waren:


· Rosalieke Verboom, student Communicatie en Mulitmedia Design van de Hogeschool Rotterdam. Zij ontwikkelde voor interactieve televisie als eerste een complete bibliotheek van zogeheten 'patterns' waarmee gebruiksvriendelijke gebruikersschermen ('interfaces') gemaakt kunnen worden.


· Menno den Hollander van de TU Delft is erin geslaagd een programma te ontwikkelen waarmee software geautomatiseerd getest kan worden op fouten. Het programma Automatic Unit Test Generation verlaagt de kosten voor testing met 60%. In de ontwikkeling van nieuwe software levert het programma daarmee een kostenverlaging van 30% op.


· Michael Meeuwisse, student aan de Hogeschool van Amsterdam, ontwikkelde een om ambilight-lampen draadloos aan te sturen. Door een controller aan te sluiten op een computer kunnen zo verschillende lampen worden bestuurd. De kracht van dit effect komt met name tijdens presentaties tot uiting.


· Jesse Piscaer van de Hogeschool InHolland Alkmaar heeft voor de multifunctionele vergadertafel MS Surface een hypotheekprogramma ontwikkeld voor Rabobank. Met deze toepassing is het mogelijk om via touchscreen-technologie foto's van huizen, contracten, hypotheekvormen en buurtinformatie gelijktijdig op te vragen en met meerdere personen tegelijk te bekijken. De MS Surface werkt intuïtief en geeft een nieuwe dynamiek aan gesprekken tussen de bank en haar klanten.

Working Tomorrow is het unieke afstudeerprogramma van Logica dat zich richt op de haalbaarheid en mogelijkheden van innovatieve toepassingen. In de afgelopen jaren hebben al 500 studenten aan het programma deelgenomen. De afstudeerders zijn in de laatste fase van hun opleiding en ontwikkelen concepten, prototypes en demo's om nieuwe technologie te toetsen op haalbaarheid en commerciële kansen. De opdrachten stellen de mens centraal en sluiten aan bij maatschappelijke thema's, zoals duurzaam energiegebruik, nationale veiligheid en langer zelfstandig leven. Working Tomorrow bestaat vijf jaar, de afstudeerders komen van het HBO (65%) en de universiteit (35%), het gemiddelde afstudeercijfer is een 8. Meer informatie over het programma is te vinden op www.workingtomorrow.nl



Ingezonden persbericht