Ingezonden persbericht


Aanvangsrendementen op topkantoorruimte blijven zich in heel Europa stabiliseren Jones Lang LaSalle publiceert European Office Yields Tracker over het derde kwartaal van 2009.

Amsterdam, 19 november 2009 - Met de bodem van de cyclus in zicht, bleven de aanvangsrendementen op topkantoorruimte zich gedurende het derde kwartaal van 2009 in heel Europa stabiliseren, zo blijkt uit de meest recente Prime European Office Yields Tracker van Jones Lang LaSalle. Het totale aanvangsrendement daalde gedurende het kwartaal met 5 basispunten tot 6% en was vooral het gevolg van verschuivingen in West-Europa, terwijl de rendementen in Centraal- en Oost-Europa gelijk bleven. Op slechts drie markten steeg het aanvangsrendement (Eindhoven, Boekarest en Utrecht).

Van de 46 markten die werden gevolgd, hadden tien locaties in het derde kwartaal van 2009 te maken met dalende aanvangsrendementen, van 50 basispunten in Leeds tot 5 basispunten in Brussel, Göteborg en Malmö. Het Londense West End zakte 25 basispunten. De situatie in de Londense City bleef onveranderd, maar daalde in het tweede kwartaal van 2009 nog met 25 basispunten. Voor de vier grote Nederlandse steden bleven de aanvangsrendementen stabiel, al nam het top netto aanvangsrendement voor Utrecht nog wel met 20 basispunten toe.

Eric de Clercq Zubli, Managing Director Jones Lang LaSalle Nederland : "Ondanks de aanhoudende trend van stabiliserende aanvangsrendementen in heel Europa, blijven de aanvangsrendementen op topkantoorruimte toch nog boven het niveau van dezelfde periode vorig jaar, en ruim boven de topniveaus in 2007. Er is een duidelijke tweedeling in de markt, want de aanvangsrendementen op de secundaire markten blijven stijgen. Moskou bevindt zich momenteel bijvoorbeeld 400 basispunten boven het niveau van het derde kwartaal 2007, terwijl Boekarest 275 basispunten hoger zit en Warschau 125 basispunten hoger. Voor Amsterdam bedroeg deze stijging 105 basispunten, naar een huidig netto aanvangsrendement van 5,8%. Daarmee is de opwaartse correctie in Amsterdam groter dan bijvoorbeeld in Parijs, Stockholm of Helsinki, die elk met 75 basispunten stegen sinds het derde kwartaal van 2007."

Ruben Langbroek, Head of Research Jones Lang LaSalle Nederland: "De interesse van beleggers blijft gericht op topkantoren op kernlocaties die zekere inkomsten genereren. In bepaalde situaties ontstaat er zelfs een hernieuwde bereidheid om tegen elkaar op te bieden, waardoor de prijzen prime vastgoed met betrouwbare huurders op worden gedreven. Londen geniet nog steeds de meeste interesse van beleggers, op de voet gevolgd door Parijs. Echter, door een groeiend gebrek aan aanbod van geschikte objecten worden beleggers gedwongen om te kijken naar acquisities op nieuwe locaties in Europa. Hierdoor zouden de rendementen in de regio weer verder kunnen dalen. In Nederland zien we de interesse van met name particuliere beleggers en Duitse partijen eveneens toenemen, met name voor prime beleggingen, al valt de marktdynamiek nog mee. Er is veel beleggingsaanbod, maar grote beleggingstransacties blijven vooralsnog uit."

Langbroek concludeert: "De kapitaalwaarden op de Europese vastgoedmarkt blijven nog steeds aanzienlijk achter op de piekniveaus en zullen onder druk blijven staan, totdat er nieuwe financieringen beschikbaar komen en beleggers bereid worden om meer specifieke vastgoedgerelateerde risico's aan te gaan. Terwijl de top aanvangsrendementen verder stabiliseren, blijven de huren op de meeste Europese markten echter nog steeds dalen."

Rendementontwikkeling topkantoorruimte in Europa, 4e kwartaal 2008 - 3e kwartaal 2009 (geselecteerde markten)


- einde -