Wekelijks overzicht van de evolutie van de A/H1N1-griep in België

19/11/2009 15:05

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Op een totaal van 41.856 consultaties van patiënten die zich met een griepachtige aandoening aanboden bij hun arts, leverde de extrapolatie door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid 17.850 nieuwe gevallen van de A/H1N1-griep op in de vorige week.

De opvolging door de huisartsenpeilpraktijken wijst dus voor de tweede week op rij op een significante daling van het aantal nieuwe gevallen in ons land.

Volgens het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid kan er uit deze daling geen conclusie getrokken worden en moet men de verdere evolutie van het aantal gevallen af wachten. Er is wel duidelijk sprake van een vertraging van de epidemie en een merkelijk lagere circulatie van het virus onder de bevolking. Het aantal personen dat besmet is met de A/H1N1-griep blijft relatief beperkt. De epidemie heeft op dit moment nog geen significante impact gehad op de bevolking.

Sinds de aanvang van de pandemie, werden bij het Commissariaat Influenza in totaal 12 overlijdens gemeld waarbij patiënten overleden ten gevolge van de complicaties van een griepinfectie. De aanwezigheid van de A/H1N1 griep, heeft op dit moment geen merkbare invloed op de mortaliteitscijfers.

Sinds het uitbreken van de A/H1N1-pandemie eind april, liepen in ons land 174.973 personen een besmetting op.

De vaccinatie van de risicogroepen is nog steeds volop aan de gang. In de afgelopen weken werden in totaal 1.944.000 dosissen van het vaccin geleverd aan de huisartsen en gezondheidsinstellingen via de apothekers.

De verplichte registratie van de vaccinaties door de huisartsen en ziekenhuizen, verloopt merkelijk trager dan het vaccineren zelf. Op dit moment werden 329,285

vaccinaties geregistreerd in het online systeem.

Alle informatie over de vaccinatiecampagne is terug te vinden op www.influenza.be

Media en andere partners die willen bijdragen aan de informatieverstrekking naar de bevolking, kunnen de banner van de campagne downloaden en op hun eigen website plaatsen : http://www.influenza.be/nl/banner.asp

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel