Ingezonden persbericht


Jazz voor Museum

Persbericht 19 november

De Lions Club Elburg-Oldebroek heeft vandaag een cheque ter waarde van 1500¤ overhandigd aan de voorzitter van Museum Elburg. Het bedrag is afgelopen zomer bijeengebracht tijdens Jazz in the Garden. De sponsoring is bestemd voor de restauratie van een van de topstukken van het museum: het Planetarium van Van Laun.

De Lions Club Elburg-Oldebroek organiseerde 13 juni 2009 voor het vierde achtereenvolgende jaar het muziekfestijn Jazz in the Garden. In de kloostertuin van Museum Elburg werd opgetreden door de Folk University Jazzband (olv Pieter de Graaf) en de W.B. Jasscrooners (olv Fred Zijlstra). Ieder jaar kunnen de bezoekers op dit feest terecht voor een gezellig feest met muziek, hapjes en drankjes.

Het planetarium dat gerestaureerd gaat worden is in de 18de eeuw door Hartog Van Laun gemaakt: een uniek mechanisch schaalmodel van het zonnestelsel. Het planetarium bestaat uit twee delen: een houten tafeltje met ingelegde motieven en een koperen lunarium ('halve bol' met 'armen' waaraan de planeten bevestigd zijn). Beide onderdelen zijn nu in slechte staat en kunnen niet (samen) worden geëxposeerd. Restauratie is daarom een absolute must voor dit museumstuk.

Museum Elburg hoopt voor mei 2010 de restauratie te kunnen realiseren. Vanaf dat moment wordt er een permanente tentoonstelling gewijd aan de Nederlandse zeeofficier luitenant admiraal Jan Hendrik van Kinsbergen. Hij was belangrijk voor Elburg en het Elburgse onderwijs in het bijzonder. In de expositie zullen prenten, voorwerpen, boeken en nautische instrumenten op een voor een breed publiek toegankelijke manier worden gepresenteerd. Het planetarium is een van de topstukken in deze Van Kinsbergen tentoonstelling.