Provincie Gelderland

Arnhem, 19 november 2009

GELDERSE ENERGIEPRIJS 2009 NAAR DE GEMEENTEN OVER-BETUWE, DUIVEN EN LOCHEM

Drie winnaars stonden gisteravond in het provinciehuis op het podium. De gezamenlijke winnaars van de Gelderse energieprijs 2009 hadden elk hun eigen project ingediend, maar bleken zo op één lijn te zitten dat de jury besloot ze als geheel te nomineren. De gemeenten ontvingen de prijs, zesduizend euro, uit handen van gedeputeerde klimaat en milieu Annelies van der Kolk. De besparingen die de projecten opleveren zijn potentieel groot, tegen de tien procent.

De Gelderse Energieprijs is een onderdeel van het Gelderse Klimaatprogramma 'Aanpakken en Aanpassen'. De prijs wordt toegekend voor gerealiseerde energiebesparing die inspirerend is voor anderen om de maatregelen ook toe te passen. Vorig jaar is de prijs voor het eerst uitgereikt aan het bedrijfsleven. Dit jaar werden gemeenten en maatschappelijke organisaties waaronder scholen opgeroepen om deel te nemen.

De gemeenten Over-Betuwe, Duiven en Lochem wonnen met respectievelijk de projecten 'Opleiden werklozen tot energie-adviseur', 'Verspreiding energieboxen' en 'Geven van energie-advies aan huis'. Een concept van Stichting Collusie die ook als grote drijvende kracht een belangrijk rol heeft gespeeld. Stichting Collusie houdt zich bezig met het geven van energie-adviezen, maar is ook een reïntegratiebedrijf voor langdurig werklozen.

Samen sparen
De toekenning van de prijs werd door het Klimaatforum aan de gemeenten toegekend omdat de projecten een groot bereik hebben in de lokale gemeenschap. Doelgroepen die op een andere wijze lastig te bereiken zijn worden zo enthousiast gemaakt voor energiebesparing. Ook de dubbele doelstelling, energie en werkgelegenheid, zorgen er voor dat het draagvlak vergroot wordt. Een andere reden om de gemeenten tot winnaars uit te roepen was dat binnen de gemeentelijke organisaties samenwerking tussen beleidsvelden op poten wordt gezet. Dit leidt ook tot samenwerking bij andere energieprojecten. Iedere gemeente heeft dit concept toegepast, maar daarin haar eigen accenten gelegd. Bijvoorbeeld door samenwerking met woningcorporaties, lokale financiers en stichtingen voor reïntegratie en arbeidsbemiddeling of door de gemeenschap erbij te betrekken met een prijsvraag. Andere gemeenten kunnen gemakkelijk met het concept aan de slag en hebben al belangstelling getoond. Samenwerking en uitwisseling tussen gemeenten wordt hiermee bevorderd.

Klimaatforum
Het Gelders Klimaatforum bestaande uit: prof.dr.ir. Pier Vellinga, drs. Martine van Meekeren, prof.dr. Louise Vet, drs. S. Sible Schöne, drs. Daan Dijk onder voorzitterschap van Klimaatgedeputeerde Annelies van der Kolk.



Provincie Gelderland