Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 19 november 2009

Uit de stadsdeelraad

Begroting 2010 zorgt voor vuurwerk

De begroting van 2010 heeft in De Baarsjes voor vuurwerk gezorgd. Alle aandacht ging de afgelopen week uit naar het project Alle Hens aan Dek. Het Dagelijks Bestuur stelt in de begroting voor om jongeren 'die een extra stimulans nodig hebben om de kansen te benutten die er ook voor hen in de stad zijn', op een schip te laten werken op de Hudson Rivier bij New York en de opgedane ervaring daarna in te zetten voor de buurt. De VVD en D66 spraken al eerder hun twijfels uit over dit project en stellen nu voor om het te schrappen.

Op de raadsvergadering van 24 november kunnen de partijen met moties of amendementen nog wijzigingen in de begroting voorstellen. Naast het verwachte amendement over Alle Hens aan Dek is er meer. Zo wil de PvdA de World Pride Press Photo organiseren, een fototentoonstelling over homoseksualiteit om de homoacceptatie te bevorderen. GroenLinks wil dat het stadsdeel een pilot opstart om plastic afval gescheiden in te zamelen en D66 wil dat het stadsdeel op zondag extra gaat handhaven op onjuist aangeboden huisvuil. De VVD wil dat het Dagelijks Bestuur met horceaondernemers gaat samenwerken om tijdens het WK op grote schermen voetbal te kijken op pleinen in De Baarsjes.

Wat? Raadsvergadering over begroting 2010. Wanneer? 24 november.
Waar? Stadsdeelkantoor, Raadzaal, Baarsjesweg 224. Hoe laat? 20.00 uur.

Wijkaanpak 2010 vastgesteld

Het dagelijks bestuur heeft het uitvoeringsprogramma voor de Wijkaanpak in 2010 vastgesteld. Met de Wijkaanpak voor 2010 wil De Baarsjes meer focus aanbrengen en een kwaliteitsslag maken. Succesvolle projecten worden voortgezet of uitgebreid, en waar nodig worden nieuwe projecten toegevoegd. Extra geld wordt in 2010 uitgetrokken voor ouderbetrokkenheid op school, activeringstrajecten voor volwassenen, banen voor jongeren, conflictbeheersing op straat en aandacht voor gezinnen met meerdere problemen.

De Baarsjes heeft in 2008 vijf speerpunten benoemd waarmee zij al in 2008 en 2009 aan de slag is gegaan. De speerpunten blijven:


· Het verbeteren van de onderwijsprestaties van de scholen


· Meer aandacht voor gezinnen met meervoudige problemen


· Het versterken van de buurteconomie


· Participatie, activering en integratie


· Het verbeteren van de particuliere woningvoorraad

Het uitvoeringsprogramma is tot stand gekomen in samenwerking met diverse bewonersorganisaties en de woningcorporaties. Door het rijk wordt een bedrag van ¤ 1,7 miljoen beschikbaar gesteld en het stadsdeel zelf heeft een bedrag van ¤ 230.000,- op de begroting gereserveerd.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi

Meer informatie: Maria Douwes, 06 1611 2535

Informatieavonden over woning splitsen en renovatie

Wijksteunpunt Wonen organiseert voor bewoners van panden die gesplitst en mogelijk gerenoveerd worden informatieavonden in De Baarsjes. De onderwerpen die aan bod komen:


· Wat is splitsen en samenvoegen?


· Wat zijn rechten en plichten bij renovatie?


· Hoe voorkom je problemen bij renovaties?


· De gedragscode splitsen


· Wat zijn de mogelijkheden van bewonersgroepen/bewonerscommissies?

De informatiebijeenkomsten worden gegeven door Guido Zijlstra, deskundige op het gebied van huurrecht en huurdersbelangen. De bijeenkomsten zijn gratis, reserveren is niet nodig:

Dinsdag 24 nov. 19 tot 21 uur: Buurtcentrum de Tulp, Postjeskade 200

Woensdag 25 nov. 19 tot 21 uur: Buurtcentrum Chassé, Chasséstraat 91

Donderdag 26 nov. 10 tot 12 uur: Buurtcentrum de Tulp, Postjeskade 200

Woensdag 9 dec. 19 tot 21 uur: Buurtcentrum de Tulp, Postjeskade 200

Woensdag 16 dec. 19 tot 21 uur: Buurtcentrum Chassé, Chasséstraat 91

Meer informatie: Wijksteunpunt Wonen, 412 1537

Drop inn genomineerd voor wijkprijs

'Prijs je Wijk' en win ¤ 10.000. Stichting Drop inn uit De Baarsjes is genomineerd voor deze prijs: een landelijk wijkinitiatief van bewoners en professionals. 27 november vindt de uitreiking van de prijs plaats in Amersfoort. De verkiezing 'Prijs je Wijk' is opgezet door adviesbureau BMC, om mensen te stimuleren bij de opzet van wijkinitiatieven. Op 27 november mogen zeven genomineerde initiatieven zich presenteren aan een vakjury. Stichting Drop-Inn is genomineerd met het initiatief 'Het Jongerenatelier'. Doel van dit wijkinitiatief is om jongeren te begeleiden bij het organiseren van activiteiten voor de buurt. Iedereen is welkom om de initiatiefnemers aan te moedigen in deze spannende race: www.prijsjewijk.nl.

Maatschappelijke Steunsystemen voor 32 mensen

In De Baarsjes wordt momenteel voor 32 mensen een maatschappelijk steunsysteem opgezet. Het steunsysteem is bedoeld voor kwetsbare en geïsoleerde cliënten die hulp nodig hebben, maar zelf deze hulp niet vragen of kunnen vinden. Door het organiseren van maatjescontacten, hulp en activiteiten voor deze kwetsbare Baarsjesbewoners, krijgen zij langzaam weer grip op hun leven.

De Baarsjes is in 2008 gestart met het opbouwen van het maatschappelijk steunsysteem. Een dergelijk systeem kan alleen worden opgezet als formele en informele ketenpartners nauw met elkaar samenwerken. Medio 2009 hebben de belangrijkste ketenpartners afspraken gemaakt over werkwijze, taken en verantwoordelijkheden. In 2010 wordt het maatschappelijk steunsysteem verder ontwikkeld. Eind van dat jaar wordt de raadscommissie geïnformeerd over de behaalde resultaten.

Portefeuillehoude: Coos Hoebe

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Professionalisering aanpak huiselijk geweld

Het stadsdeel professionaliseert de activiteiten om huiselijk geweld te bestrijden. Zo heeft De Baarsjes in 2009 een training gegeven aan verschillende maatschappelijke organisaties over huiselijk geweld en het signaleren daarvan. Ook is de samenwerking tussen het Meldpunt Zorg en Overlast, de politie en het steunpunt huiselijk geweld verstevigd.

In 2010 wil De Baarsjes ervoor zorgen dat alle vrijwilligersorganisaties die in contact komen met (potentiële) slachtoffers van huiselijk geweld voorlichting hebben gekregen over het herkennen en signaleren van huiselijk geweld. Ook wil De Baarsjes dat de bewoners hiervan op de hoogte zijn.

Het project met vrijwillige intermediairs wordt in 2010 stopgezet. Goede vrijwilligers voor deze lastige taak zijn moeilijk te vinden en ze haken vaak snel af. Verder vraagt de begeleiding van deze groep veel aandacht en expertise die niet beschikbaar is binnen het Meldpunt Zorg en Overlast. .

Alle activiteiten uit 2009 en geplande acties voor 2010 staan weergegeven in een memo. Dit memo wordt besproken tijdens de raadscommissie Onderwijs op dinsdag
1 december.

Portefeuillehouder: Coos Hoebe

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Wmo-platform De Baarsjes succesvol

Het Wmo-platform van De Baarsjes functioneert goed. Sinds de oprichting heeft het platform diverse schriftelijke adviezen uitgebracht. Het platform telt momenteel negen leden en vergadert eenmaal per maand. Uit de evaluatie blijkt dat het Wmo-platform actief is, goed functioneert en voldoet aan de stedelijke eisen. Er wordt veel geïnvesteerd in het bevorderen van de deskundigheid van de platformleden.

Sinds september 2008 is het Wmo-platform actief in De Baarsjes. Baarsjesbewoners kunnen in een vroeg stadium betrokken worden bij de ontwikkeling en uitvoering van het Wmo-beleid in het stadsdeel.

Er zijn enkele punten die in 2010 aandacht verdienen, zoals het toekennen van vacatiegeld aan de leden, het voortvarend benoemen van nieuwe leden bij vertrek, de terugkoppeling over afhandeling en verwerking van adviezen en het vergroten van de inbreng van bewoners.

In verband met de fusie gaat De Baarsjes met de drie andere stadsdelen overleggen op welke wijze het Wmo-platform een plaats kan krijgen in Stadsdeel West. De evaluatie wordt besproken in de raadscommissie Onderwijs op dinsdag 1 december.

Portefeuillehouder: Coos Hoebe

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Agenda

Portret- en modeltekenen in De Stoker
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=17278&popup=always)

10 oktober 2009 tot 12 december 2009

Stedelijk in de Stad: De Bouwkeet aan het Timorplein (www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=18637&popup=always)

Stedelijk in ...

4 november 2009 tot 28 november 2009

Expositie Human Nature van Annemiek de Jager
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=18702&popup=always)

12 november 2009 tot 13 januari 2010

Ramen-Lappen
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=18810&popup=always)

15 november 2009 tot 8 december 2009

Baarsjes PubQuiz
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=18727&popup=always)

27 november 2009 - aanvang 20:00

'Getrainde ogen' Foto Expositie
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=18767&popup=always)

29 november 2009 - aanvang 16:00

Met vriendelijke groet,

Trees van der Zee
Afdeling Communicatie stadsdeel De Baarsjes
Redactie website en intranet
Tel: 020 - 5892 593

Mobiel: 0626 052 531

Bezoekadres: Baarsjesweg 224, 1058 AA
Postadres: Postbus 9410, 1006 AK Amsterdam
Fax 020 616 81 46
t.van.der.zee@baarsjes.amsterdam.nl
www.baarsjes.amsterdam.nl