Ingezonden persbericht


Persbericht 19 november 2009

'Roze Filmdagen stelt festival 2009 uit'

De Roze Filmdagen, hét Amsterdam Gay & Lesbian Film Festival, ziet zich genoodzaakt de december editie 2009 uit te stellen. Doordat financiële toezeggingen pas zeer laat of helemaal niet kwamen, is de voorbereidingstijd te kort geworden om een kwalitatief goed festival neer te zetten. Gelukkig is er ook goed nieuws, zo vermeld festivalcoördinator Werner Borkes: "van uitstel komt geen afstel en van 5 - 14 maart 2010 barsten de Roze Filmdagen weer los op een nieuwe festival locatie: het Ketelhuis op het Westergasterrein". Daarmee is echter de toekomst van het festival nog lang niet zeker gesteld!

De Roze Filmdagen zijn vanaf 1996 een stabiele factor in het culturele homo- en lesbische aanbod. Met een kwalitatief hoogstaande programmering is inmiddels een goede naam verworven bij de bezoekers, evenals bij festivals in het buitenland.

De Roze Filmdagen brengt alle facetten van kwalitatief goede gay cinema bij een breed publiek onder de aandacht; speelfilms, documentaires en korte films die ontbreken in het reguliere bioscoopaanbod. Een belangrijk facet van het festival is dat wordt gestreefd naar een programmering die voor de helft over vrouwen gaat. Een unieke aanpak. Ook naar niet-Westerse films wordt doelbewust gezocht. Naast het internationale karakter wordt actief gezocht naar filmmakers in Nederland die met hun eigen werk een bijdrage leveren aan het festival. Werner Borkes: "Hiermee wordt het festival ook steeds meer een platform voor roze cinematografisch talent."

Het aantal trouwe doelgroep bezoekers groeit nog steeds, maar ook heteroseksuele familie, vrienden en bekenden van de bezoekers, arthouse filmfans en anderszins geïnteresseerden vinden hun weg naar diverse vertoningen. Jaarlijks bezoeken circa 6.500 bezoekers het festival. Het bestuur van de Roze Filmdagen heeft dit voorjaar dan ook besloten jaarlijks met een grote editie aanwezig te willen zijn om deze groei te realiseren.

Door de samenwerking met andere filmfestivals en diverse maatschappelijke en culturele organisaties flink uit te breiden wordt het bereik verbreed en de zichtbaarheid en acceptatie van homo's en lesbo's vergroot. Daarnaast wil het festival ook andere doelgroepen bereiken zoals jongeren. Door bijvoorbeeld de al bestaande scholierenvoorstellingen uit te breiden met lespakketten. Met deze voorstellingen wordt al actief samengewerkt met het COC Amsterdam. Daarnaast wil het festival ook roze ouderen en allochtone homo's en lesbo's bereiken.

"Helaas stoten we op grenzen van onze mogelijkheden. Een festival van deze omvang en met ambities om te groeien kan niet zonder een meerjarige financiële planning", aldus Werner Borkes. De Roze Filmdagen ontvangt geen structurele subsidie en is elk jaar weer afhankelijk van geldschieters. Borkes vervolgt: "daarbij vallen we vaak tussen wal en schip; de artistieke fondsen vinden ons te emancipatoir en de doelgroepfondsen vinden ons te cultureel. Als extra handicap valt een aantal van onze (particuliere) culturele sponsors uit wegens de kredietcrisis."

Het festival doet dan ook een dringend beroep op de gemeente Amsterdam, maar ook andere partijen om samen met de festivalleiding de toekomst van het festival te garanderen en de Roze Filmdagen te behouden als belangrijk onderdeel van een homo- en lesbovriendelijk Amsterdam. De Roze Filmdagen, hét Amsterdam Gay & Lesbian Film Festival mag niet ontbreken op de culturele kalender van deze wereldstad die zich graag Gay Capital noemt.

Voor vragen over de inhoud van dit Persbericht: festivalcoördinator Werner Borkes 06 29578790

---- --