GroenLinks

GroenLinks wil onderwijsbestuurders voor de klas

19 november 2009

De kloof tussen onderwijsbestuurders en leraren is groot. Om dat gat te dichten stelt GroenLinks Tweede Kamerlid Tofik Dibi vandaag in een debat over leraren voor dat onderwijsbestuurders minstens twee uur per week les gaan geven. Dibi: Voor mij is een onbetwist onderdeel van professionaliteit: weten hoe het er aan toe gaat in de praktijk. Bestuurders die niet weten wat er speelt in de klas, kunnen niet goed besturen.

Maarliefst 68% van de leraren vindt dat er teveel managers zijn in het onderwijs. Dat blijkt uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau van 2009. Bestuurders scoren vooral slecht op onderwijskundig inspireren en leidinggeven. Teveel managers staan zover af van de leraar in het klaslokaal dat ze geen idee hebben wat daar gebeurt. Een meerderheid van de onderwijsbestuurders weet dat ook niet vanuit het verleden, want komt niet uit het onderwijs zelf.

Onderwijsbestuurders sturen steeds grotere leerlingenaantallen aan. Waar het vroeger vaak ging om een vrijwilligersbaan van ouders, is het nu een goedbetaalde managementfunctie. Dibi: Er komen steeds meer managers die nooit hun dure kantoor uit komen om een kijkje te nemen op de scholen die zij aansturen. Daarom wil ik dat de minister er voor gaat zorgen dat bestuurders in de klas komen. Zij moeten uit eerste hand weten waar docenten, leerlingen en ouders tegenaan lopen, zodat zij hun beleid daarop kunnen afstemmen.

Tofik Dibi