Gemeente Bladel


17 november 2009

Gemeenschappelijke Regeling
Samenwerking Kempengemeenten

De vijf Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden gaan hun huidige samenwerkingsonderdelen samenbrengen in één gemeenschappelijke regeling. De verschillende bestuurlijke afspraken, die zijn gemaakt voor de samenwerking op het gebied van Sociale Zaken (ISD), Personeelszaken (P&O) en Informatisering en Automatisering (SSC I&A) worden in één regeling samengebracht, de Gemeenschappelijke Regeling Samenwerking Kempengemeenten (GRSK). De regeling is een collegeregeling waarin uitsluitend bevoegdheden van de colleges worden uitgevoerd. De raden behouden dus ieder voor zich hun kaderstellende en controlerende bevoegdheden. Voordat de regeling van start kan gaan moeten de gemeenteraden toestemming geven. Naar alle waarschijnlijkheid gebeurt dit in december en kan de regeling op 1 januari 2010 formeel van start gaan.

Op 17 november namen de vijf colleges van de Kempengemeenten het besluit de tekst van de regeling voor toestemming voor te leggen aan de gemeenteraden. Het hoogste orgaan van de gemeenschappelijke regeling is het Algemeen Bestuur waarin de vijf colleges van de Kempengemeenten zitting nemen. Uit het Algemeen Bestuur wordt een Dagelijks Bestuur gekozen. De werkorganisatie die de opdrachten van de besturen gaat uitvoeren staat onder leiding van de vijf gemeentesecretarissen. Zodra er toestemming is van de gemeenteraden wordt aan de organisatie verder invulling gegeven. In de loop van 2010 zullen de medewerkers die zich bezig houden met de samenwerking worden overgeplaatst naar de nieuwe organisatie. De ondernemingsraden kunnen zich vinden in de ingezette lijn voor structuur en duidelijkheid in de samenwerking. Over de opmerkingen, die zij hebben ten aanzien van de implementatie en de inrichting van de organisatie, blijven zij met de werkgever in gesprek. Er wordt achter de schermen ook hard gewerkt aan een implementatieplan dat in de loop van 2010 uitgevoerd wordt.

De gemeenten willen met de samenwerking de kwaliteit, de continuïteit en de efficiency van de dienstverlening richting burgers en richting de deelnemende gemeenten vergroten. Door de ervaring in de afgelopen jaren zijn zij er van overtuigd dat het werkt. De komende jaren zullen zij laten zien dat het werkt. Terug naar persberichten 2009