Gemeente Boskoop


PERSINFO 841 - Waterplan Boskoop-Waddinxveen gereed

De laatste decennia is Nederland geconfronteerd met grote waterproblemen, zoals de hevige neerslag in 1995 en 1996 en de droge zomer van 2003. Vanwege de grote schade die dit veroorzaakte, is in 2003 op landelijk niveau afgesproken dat iedere gemeente een Waterplan opstelt om waterproblemen in de toekomst zoveel mogelijk te beperken. Het Waterplan Boskoop-Waddinxveen is inmiddels gereed en is in te kijken in het gemeentehuis of op de gemeentelijke website.

Samenwerking
De gemeente Boskoop en Waddinxveen hebben in 2007 besloten het waterplan gezamenlijk op te stellen. Deze samenwerking heeft veel voordelen. Zo kunnen problemen die in beide gemeenten spelen gezamenlijk opgepakt worden, zijn de kosten voor het opstellen van een waterplan lager én wordt de kennis gedeeld die in beide gemeenten aanwezig is. Het waterplan is opgesteld in samenwerking met het Hoogheemraadschap van Rijnland en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Bovendien hebben leden van diverse Boskoopse en Waddinxveense organisaties en verenigingen via klankbordgroepen een bijdrage geleverd aan het waterplan.

Visie tot 2030
Het waterplan bestaat uit een gezamenlijke visie en maatregelenplan. In de visie wordt aan de hand van vier thema's het bestaande (water)beleid vertaald naar een optimaal watersysteem in 2030. Thema 1 Veiligheid & wateroverlast: In 2030 is het watersysteem veilig voor wateroverlast, duurzaam en robuust. Lokaal betekent dit dat de veenkades veilig zijn en dat er ruimte is voor waterberging, zodat bij hevige buien de overlast zoveel mogelijk wordt beperkt. Thema 2 Waterkwaliteit & ecologie: Het water is in 2030 helder met een gevarieerde planten- en dierenwereld. De randvoorwaarde daarvoor is een goede (ecologische) waterkwaliteit. De bronnen die dit beletten worden zoveel mogelijk aangepakt.
Thema 3 Gebruik & beleving: In 2030 is een hoge belevingswaarde en een optimale benutting op en rond het water bereikt. De verbeteringen zijn zoveel mogelijk gecombineerd met (recreatieve) ontwikkelingen. Hiervoor zijn zoveel mogelijk duurzame bouwmethoden toegepast en zijn de (cultuur)historische waarden zoveel mogelijk hersteld. Thema 4 Beheer & onderhoud: Het onderhoud en beheer van het oppervlaktewater is in 2030 afgestemd op de gebruiksfuncties van het water (en oevers). Het hoogheemraadschap en de gemeente werken efficiënt samen, waardoor de totale kosten zo laag mogelijk zijn.

Maatregelen 2010-2015
Om ervoor te zorgen dat in Boskoop de visie in 2030 bereikt is, zijn maatregelen benoemd voor de komende vijf jaar. Het waterplan zet voor Boskoop vooral in op de verbetering van de waterkwaliteit en ecologie. Met de aanleg van natuurvriendelijke oevers wordt de waterkwaliteit verbeterd. Ook is een natuurvriendelijke inrichting goed voor de uitstraling van het water. Omdat het onderhoud van een natuurvriendelijke oever belangrijk is voor het behoud van de oever wordt een nieuw onderhoudsplan opgesteld. Tegelijk wordt een onderzoek gestart naar de oorzaken van de slechte/matige waterkwaliteit om de waterkwaliteit verder te kunnen verbeteren. Hierbij wordt samengewerkt met het hoogheemraadschap.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over het waterplan, dan kunt u dit van 19 november tot 17 december in het gemeentehuis inkijken. Ook kunt u het Waterplan Volksgezondheid -> Waterplan.