Naar een half miljoen werklozen

Amsterdam, 19 november 2009

Consumenten zien het aantal werklozen om zich heen toenemen. De werkloosheid gaat naar een half miljoen halverwege 2010. De recessie is officieel voorbij, maar de gevolgen voor de arbeidsmarkt nog niet. Dat de deeltijd-WW afloopt is goed nieuws.

Consumenten zien de werkloosheid oplopen. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van woensdag onder 56.200 respondenten. Bijna vier op de tien (38%) respondenten ziet meer werklozen om zich heen dan drie maanden terug. Volgens bijna de helft (47%) is het aantal werklozen gelijk gebleven, terwijl 4% in de eigen omgeving een daling waarnam. Het aantal pessimisten overtreft het aantal optimisten ruimschoots. Wel is de stemming deze maand iets verbeterd ten opzichte van vorige maand.

Werkloosheid naar boven de half miljoen

De afgelopen twaalf maanden laten de officiële werkloosheidsstatistieken een stijging zien. Ook over de periode augustus tot en met oktober loopt de werkloosheid op. Op dit moment telt ons land ruim 400.000 werklozen (5,2% van de beroepsbevolking) Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoewel de recessie officieel achter de rug is en we ook voor de komende kwartalen positieve groei verwachten, zal deze verbetering van de economie pas met vertraging zichtbaar worden op de arbeidsmarkt. De werkloosheid komt eind 2009 uit op 5,5%. Dat komt neer op ongeveer 425 duizend werklozen. Halverwege 2010 zal dit aantal oplopen tot boven de half miljoen. Dat betekent dat er in totaal het komende half jaar nog ruim 100.000 duizend werklozen bij komen.

Einde aan de deeltijd-WW

Dat de werkloosheid de komende tijd verder oploopt, is vervelend. Toch vallen de cijfers mee ten opzichte van de sombere verwachtingen van enige tijd terug. Dat komt vooral omdat de economische vooruitzichten gunstiger zijn dan eerder gedacht. Daarnaast is het aantal ontmoedigende werklozen opgelopen.

De deeltijd-WW heeft ook bijgedragen aan minder werklozen (zie ook het artikel: Waarom de werkloosheid meevalt). Deze laatste maatregel heeft de Nederlandse arbeidsmarkt door een hectische periode heen geholpen en ervoor gezorgd dat een aantal mensen niet onnodig op straat belandde. Per 1 januari 2010 komt er een einde aan de deeltijd-WW. Nu de economie zich langzaam aan weer herstelt, lukt het bedrijven beter op eigen benen te staan. Hoewel de werkloosheid zeker nog zal oplopen is het dus goed nieuws dat de deeltijd-WW kan worden beëindigd.

© 2009 ING Economisch Bureau