Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 287 TL
Datum: 19 november 2009

Vredeman de Vries Prijs voor Vormgeving 2009:
'Jaarverslag 2006 / Jaarplan 2007' winnend ontwerp

provinciale vormgevingsprijs

Gedeputeerde J.A. (Jannewietske) de Vries heeft donderdag 19 november 2009 als juryvoorzitter van de provinciale Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving de winnaar van 2009 bekendgemaakt. De jury was unaniem in haar oordeel het ontwerp Jaarverslag 2006 / Jaarplan 2007 van Rudmer van Hulzen als winnend ontwerp aan te wijzen. Van Hulzen maakte het Jaarverslag 2006 / Jaarplan 2007 namens BWH-ontwerpers in opdracht van het Openbaar Ministerie Arrondissementsparket te Leeuwarden. De winnende ontwerper en de opdrachtgever kregen in Keramiekmusem Princessehof, waar de bekendmaking plaatsvond, een oorkonde en samen een bedrag van E 5.000,-.

Uit het juryrapport: "Een prachtig stukje printwerk, waarvoor de nek is uitgestoken, op eenvoudig papier, bijeengehouden door een naad, maar tot in detail goed vormgegeven. De jury waardeert met name het feit dat door toepassing van een smalle strook, informatie over geruchtmakende zaken wordt afgeschermd. Het is een bewijs van waardering voor steeds zeldzamer wordende privacy en welke voor een opdrachtgever als het Arrondissementsparket uitermate belangrijk is. Wie zich toch wil verdiepen, kan evenwel bij de informatie komen. De jury waardeert zowel de moed van de opdrachtgever om met zo'n doordacht stuk printwerk met een brede verscheidenheid naar buiten te komen en waardeert ook de kwaliteit van vormgeving en, met name, de wisselwerking tussen beide partijen. Door de Vredeman de Vries Prijs voor Vormgeving 2009 aan dit jaarverslag toe te kennen, erkent de jury ook de kwaliteit van de grafische produkten die vanuit Fryslân tot stand worden gebracht.

Eervolle vermeldingen

De Vredeman de Vries Prijs voor Vormgeving werd voor de vijfde keer uitgereikt. De jury, voor 2009 bestaande uit Ed Annink, Han Brezet, Ineke Hans, René Knip en Marjan Unger, kende dit jaar vier eervolle vermeldingen toe.

Er waren eervolle vermeldingen voor:
. Saskia Zuiderduin voor de armband 'Ring van tijd', in opdracht van mevrouw Arendsen. . Scholtens & Baijings voor 'Woven Willow", Aldo Bakker voor 'Porceain tableware', Christien Meindertsma voor 'The flax project'. Drie series producten in verschillende materialen in opdracht van Thomas Eyck. . Henk Rusman voor het hekwerk 'Erfafscheiding', in opdracht van de heer en

mevrouw Feenstra.
. Rudmer van Hulzen (BWH ontwerpers) voor het boekje 'Het voordeel van vormgeving', in opdracht van Stichting Keunstwurk. Teams met een eervolle vermelding ontvangen elk een bedrag van E 500,-.

De genomineerde werken zijn nog tot en met 13 december 2009 tentoongesteld in Keramiekmuseum Princessehof, Grote Kerkstraat 11 te Leeuwarden.

---- --