Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -
Ede, 19 november 2009

Regio Venlo kampioen Duurzaam Inkopen 2009

De Regio Venlo geeft met de aanbesteding van Cradle to Cradle koffiebekers het beste voorbeeld van duurzaam inkopen bij gemeenten. De regio mag zich vanaf vandaag kampioen Duurzaam Inkopen 2009 noemen.

Door samen te werken met marktpartijen heeft de Regio Venlo niet alleen een vernieuwend en duurzaam product ingekocht, maar ook blijk gegeven van een nieuwe manier van duurzaam inkopen, aldus de jury. De papieren bekers worden na gebruik ingezameld en verwerkt tot tissues en wc-papier met een C2C-keurmerk. De regio Venlo scoorde bovendien hoog op hoe zij duurzaam inkopen heeft verankerd in het duurzaamheidsbeleid en verder vorm wil geven aan C2C-doelstellingen.

In totaal hebben meer dan 50 gemeenten en regio's deelgenomen aan de wedstrijd. Andere genomineerden voor de prijs waren de gemeente Nijmegen en de gemeente Tilburg. De jury heeft de voorbeelden beoordeeld op:
vernieuwing in het inkoopproces: is er samengewerkt met andere gemeenten of was er sprake van een multidisciplinair team, een nieuw type aanbesteding of een andere vraagspecificatie?; eigen ambitieuze, nieuwe inkoopcriteria voor duurzaamheid die verder gaan dan de duurzaamheidscriteria van de rijksoverheid; de relatie van de inkoop met het klimaatbeleid of duurzaamheidsbeleid van de gemeente: is deze sterk en structureel verankerd in de organisatie?; de duurzaamheidswinst of andere positieve behaalde resultaten.

Over de Duurzaam Inkopen-prijs
De Duurzaam Inkopen-prijs is een initiatief van de VNG en het Klimaatverbond. Doel van de prijs is gemeenten te stimuleren zo duurzaam mogelijk in te kopen en daarvoor zelf nieuwe inkoopmethoden en -technieken te ontwikkelen. Met deze prijs willen VNG en Klimaatverbond gemeenten en regio's stimuleren de lat voor duurzaam inkopen nog hoger te leggen en durf te tonen.

De jury bestond uit juryvoorzitter Michael Boddeke, bestuurslid van het Klimaatverbond en VNG-klimaatambassadeur van het themateam Duurzame Overheid, Wiana Partakusuma, programmadirecteur Duurzaam Inkopen bij VROM, Ans Ursem van COS Nederland en Theo van der Bom, directeur van NEVI.