Gemeente Capelle a/d IJssel

Capelle tweede plaats Jong Lokaal Bokaal

Gemeente laat jongeren meedoen, meedenken en meebeslissen

De gemeente Capelle aan den IJssel heeft een gedeelde tweede plaats behaald in de strijd om de Jong Lokaal Bokaal. Dit is een jaarlijkse prijs voor de Nederlandse gemeente die het beste luistert naar jongeren en ze laat meedoen, meedenken en meebeslissen. De jury merkt in haar rapport onder meer op dat in Capelle een goed klimaat heerst voor jongereninitiatieven en projecten. Vooral de actieve en representatieve Capelse Jeugdraad is als positief beoordeeld.

De Jong Lokaal Bokaal is in 2008 in het leven geroepen door de Nationale Jeugdraad en het programmaministerie voor Jeugd en Gezin. Vorig jaar stond Capelle aan den IJssel op de derde plaats, maar de gemeente zat niet stil. Er zijn veel nieuwe projecten ontplooid: een begeleid wonen project, de eerste steen van het jongerencentrum is gelegd, nieuwe Jongeren Ontmoetingsplekken, de start voor het centrum voor jeugd en gezin en ga zo maar door. Ook de Capelse Jeugdraad heeft zich zeer actief bewezen en organiseerde diverse activiteiten en adviseerde het gemeentebestuur. Daarom besloot de jury Capelle ook dit jaar hoog te noteren. Capelle is de enige gemeente in Nederland die twee jaar achter elkaar een plaats in de top 3 wist te bemachtigen.

Capelle deelt de tweede prijs met de gemeente Oosterhout. De eerste prijs gaat dit jaar naar Amsterdam. In totaal namen meer dan honderd gemeenten deel aan de strijd om de Jong Lokaal Bokaal. Daaruit werden in september veertien kanshebbers geselecteerd. Jongerenteams brachten vervolgens een bezoek aan deze veertien gemeenten om te onderzoeken of jongeren in de lokale praktijk serieus worden genomen.

Noot voor de redactie/