Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 315 GB
Datum: 19 november 2009

Start baggerwerkzaamheden van de vaarweg naar Heerenveen

In het kader van groot baggeronderhoud start de provincie Fryslân deze week met onderhoudsbaggerwerk in de vaarweg naar Heerenveen. Het betreft het Grootscheepsvaarwater tussen Terherne en Heerenveen. De baggerwerkzaamheden vinden plaats in de Terhernster Puollen, de Meinesleat en it Deel en duren tot medio maart 2010.

Het baggeren is nodig, omdat de vaarweg de afgelopen jaren door natuurlijke aanwas van slib ondieper is geworden. In combinatie met een aantal scherpe bochten in het traject is daardoor de doorgang voor de schepen van de beroepsvaart verminderd en zijn Akkrum en Heerenveen minder goed bereikbaar.

De geul van de vaarweg wordt weer op een diepte van 4,17 m - NAP gebracht. Bij deze diepte kunnen ook de grotere schepen van de beroepsvaart (tot ruim 2500 ton) de natte industrieterreinen van Akkrum en Heerenveen aandoen. Aannemers- en baggerbedrijf Zijsling en Zonen bv uit Jutrijp voert het werk voor de provincie uit. Tijdens het werk wordt de vaarweg niet afgesloten, wel zal er enige hinder voor de beroepsvaart kunnen optreden.

---- --