Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/111321.pdf

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de humanitaire situatie in Gaza

De Europese Unie blijft diep bezorgd over de humanitaire situatie in Gaza. Aan oproepen om dringend maatregelen te nemen is onvoldoende gevolg gegeven. De Europese Unie blijft erop aandringen snelle en concrete maatregelen te nemen om de humanitaire crisis in Gaza op te lossen en de wederopbouw en het economisch herstel mogelijk te maken.
De Europese Unie constateert met bezorgdheid dat de situatie ter plekke sinds januari 2009 niet is verbeterd. De voortzetting van het afsluitingsbeleid, dat sedert 2007 gevoerd wordt, heeft de particuliere economie verwoest en het leefmilieu verder beschadigd. Met name de slechte waterkwaliteit stemt tot zorg. De uiterst noodzakelijke wederopbouw van huizen, scholen en gezondheidsvoorzieningen, die door de internationale gemeenschap, met inbegrip van de Europese Unie, is toegezegd tijdens de donorconferentie in Sharm el Sheikh, wordt nog steeds verhinderd. De extremisten spinnen garen bij de huidige situatie, maar de burgerbevolking, waarvan de helft kinderen, is steeds slechter af.

De Europese Unie vraagt opnieuw de onmiddellijke en onvoorwaardelijke opening van grensovergangen voor humanitaire hulp, commerciële goederen en personen van en naar Gaza. De overeenkomst inzake toegang en verkeer van 2005 moet worden uitgevoerd. De EU dringt er bij Israël op aan het overbrengen van materiële en financiële middelen naar Gaza te faciliteren ten behoeve van de uitvoering van de proefprojecten van de VN. De EU roept op resolutie 1860 van de VN-Veiligheidsraad onverkort uit te voeren. De Europese Unie heeft het volste begrip voor de legitieme veiligheidsbehoeften van Israël, maar blijft verzoeken om een volledige stopzetting van alle vormen van geweld, waaronder een duurzame beëindiging van de raketaanvallen op Israël, en om een effectief mechanisme om te voorkomen dat wapens en munitie de Gazastrook worden binnengesmokkeld. De Europese Unie blijft degenen die de ontvoerde Israëlische soldaat Gilad Shalit vasthouden aansporen hem onmiddellijk vrij te laten. De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië en Azerbeidzjan sluiten zich bij deze verklaring aan.
* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.