Gemeente Rotterdam

2009 | 195

19 november 2009

Portefeuillehouder stadsregionale jeugdzorg op stagebezoek

Professionals jeugdketen werken aan een betere samenwerking

Professionals in de regio Rotterdam-Rijnmond, die betrokken zijn bij de zorg voor kinderen en jongeren, gaan een dag bij elkaar op stage. Het uiteindelijke doel: betere samenwerking zodat kinderen beter en sneller geholpen worden. Op 19 november 2009 bezocht portefeuillehouder Peter Lamers een van de 90 stages. Het stageprogramma wordt aangeboden vanuit het stadsregionale actieprogramma Ieder Kind Wint.

Betere samenwerking

De stages zijn bedoeld om in een kort tijdsbestek (ongeveer een dag) een betere indruk te krijgen van het werk van de ander. Vaak zien professionals niet wat er allemaal achter de schermen gebeurt bij collega-instellingen. Het idee achter de stages is dat een betere samenwerking begint bij het leren kennen van elkaar en begrip voor elkaars werkprocessen.

Veel belangstelling

In totaal worden maar liefst 90 stageprogramma's georganiseerd, waarbij in totaal meer dan 150 mensen betrokken zijn. Als blijkt dat de pilot een succes is, dan wordt gekeken naar mogelijkheden om blijvend stages aan te bieden. De stages worden georganiseerd door de politie Rotterdam-Rijnmond, Bureau Jeugdzorg, RMPI, Horizon, Lucertis, Flexus Jeugdplein, Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond, GGD Rotterdam-Rijnmond en de gemeenten Lansingerland, Vlaardingen en Schiedam.

Bezoek portefeuillehouder

Wethouder Lamers op bezoek bij een van de stages: "Het is heel belangrijk dat professionals in de jeugdzorg elkaar scherp houden en van elkaar weten waar ze mee bezig zijn. We moeten denken vanuit de problemen van het individuele kind en niet vanuit instellingen. Het belang van het kind staat centraal. Daar doen we het per slot van rekening allemaal voor."

Professionalisering

De stages zijn onderdeel van een professionaliseringsprogramma in de stadsregio. Meer nog dan processen en structuren, zijn het gedrag en de professionaliteit van de professionals doorslaggevend voor een goede hulpverlening. Behalve de stages worden er bijeenkomsten georganiseerd waarin professionals van verschillende organisaties samen duidelijke afspraken maken over een betere samenwerking. Ook krijgen bestuurders en managers hulp om gedragsverandering te begeleiden en is het de bedoeling dat er een 'talentpool' komt van jonge talentvolle professionals die steeds op verschillende plaatsen binnen de jeugdketen actief zullen zijn.

Ieder Kind Wint

Het stadsregionale actieprogramma Ieder Kind Wint ging ruim twee jaar geleden van start, met als doel kinderen eerder en beter hulp te bieden. De initiatieven in de afgelopen periode waren voornamelijk gericht op structuur- en procesverbeteringen. Met het professionaliseringsprogramma wordt nu ook ingezet op cultuurverandering.



Gemeente Rotterdam