Gemeente Duiven


Gelderse Energieprijs gewonnen

De gemeente Duiven heeft, samen met de gemeenten Lochem en Over-Betuwe de Gelderse Energieprijs gewonnen! Deze prijs, een trofee en vijfduizend euro, rijkt de provincie uit voor het mooiste project van gemeenten of maatschappelijke organisaties uit Gelderland om energie te besparen of duurzame energie te gebruiken. Duiven, Lochem en Over-Betuwe hadden samen het project 'Energie-advies aan huis' ingediend.

Het project 'Energie-advies aan huis' bestaat uit energieservice aan huis waarbij zowel energiebesparing als mensen aan het werk helpen een doel is. De energieadviezen zijn uitgevoerd door de Stichting Collusie, enerzijds een bedrijf dat deskundig is in het geven van energieadviezen aan huurders/particulieren- en midden en kleinbedrijf, maar tegelijkertijd een reïntegratiebedrijf is dat langdurig werklozen een traject aanbiedt richting arbeidsmarkt.

Groot bereik
Het was niet gemakkelijk voor de jury om een keuze te maken. De balans sloeg door naar 'Energie-advies aan huis' omdat de projecten veel inwoners hebben bereikt. Mensen die op andere wijze misschien lastig te bereiken waren, werden enthousiast gemaakt voor energiebesparing. De dubbele doelstelling: energie en werkgelegenheid, zorgt er ook nog eens voor dat het draagvlak vergroot wordt.

De (te verwachten) besparingen en CO2 reductie zijn doorgerekend. Eén van de uitkomsten daarvan is dat de projecten gezamenlijk een CO2 reductie hebben bereikt die gelijk staat aan 1194 keer een vliegtuigvlucht van Amsterdam naar New York.

Samenwerking
De projecten hebben bovendien de samenwerking tussen beleidsvelden binnen de gemeente op poten gezet. En de samenwerking met andere gemeenten bevorderd. Enkele gemeenten hebben al belangstelling getoond, ze kunnen gemakkelijk met het concept aan de slag.

Juryrapport
Op www.gelderland.nl is meer over de Gelderse Energieprijs te vinden, o.a. ook het juryrapport. De andere genomineerde inzendingen kwamen van de gemeente Nijmegen, de Christelijke Hogeschool Ede en de gemeente Putten.