Ingezonden persbericht


Persbericht - Werkgroep Stop Deportaties

Hoofddorp, 19 november 2009

Werkgroep Stop Deportaties verstoort gemeenteraadsvergadering Haarlemmermeer

- actie tegen goedkeuring bestemmingsplan nieuwbouw Justitieel Complex Schiphol

Activisten van de Werkgroep Stop Deportaties (WSD) hebben rond 17.00 uur vanmiddag de raadsvergadering van de gemeente Haarlemmermeer in het gemeentehuis in Hoofddorp (Raadhuisplein 1) stopgezet. Deze actie is gericht tegen de goedkeuring van een bestemmingsplan dat de nieuwbouw van een Justitieel Complex, met ondermeer een detentie- en uitzetcentrum, mogelijk maakt. Dit is niet meer dan een hamerstuk op de vergadering, terwijl de beslissing verstrekkende gevolgen heeft. Met de goedkeuring levert Haarlemmermeer een bijdrage aan het nietsontziende vreemdelingenbeleid, door medewerking te verlenen aan de voortdurende opsluiting van vluchtelingen binnen haar gemeentegrenzen.

Haarlemmermeer wordt daarmee de zoveelste gemeente op rij die kritiekloos meehobbelt met het xenofobe landelijke beleid, gericht op uitsluiten, opsluiten en uitzetten van een ieder die niet over de door de overheid gewenste papieren beschikt. Onder verwijzing naar dit landelijke beleid, wast men de eigen handen in onschuld. WSD drukt met de verstoring van de raadsvergadering de raadsleden met hun neus op hun eigen verantwoordelijkheid om dit beleid waar mogelijk tegen te werken.

Het nieuwe cellencomplex, dat uiterlijk 2013 in gebruik genomen moet worden, zal het bestaande complex Schiphol-Oost vervangen. Het is, na het in aanbouw zijnde Detentiecentrum Rotterdam-Airport, de tweede vluchtelingengevangenis die privaat aanbesteed is en in privaat beheer zal blijven. Waar dit goedkoper is voor justitie en winstmogelijkheden biedt voor het gewetenloze bedrijfsleven, mag gevreesd worden voor nog slechtere detentieomstandigheden voor de opgesloten vluchtelingen.

De Nederlandse bevolking zal, ondanks de zogenaamde crisis, de komende maand weer honderden miljoenen euro's aan feestuitgaven voor zijn rekening nemen. Ondertussen lijden wereldwijd meer dan een miljard mensen honger, is er een schrijnend gebrek aan schoon drinkwater en groeien miljoenen kinderen in armoede op.
De waanzin van overconsumptie is tekenend voor de absurditeit van onze westerse 'welvaart', die is gebouwd op de onderdrukking en uitbuiting van de rest van de wereld. Dit resulteert in honger, armoede, oorlog en vervolging. Omstandigheden waarvoor mensen op de vlucht staan. Dat zij vervolgens hier in gevangenissen of de illegaliteit belanden is ronduit stuitend.

WSD spreekt zich met klem uit tegen het xenofobe vreemdelingenbeleid en zal in de weg blijven staan van opsluiting en uitzetting. Een ieder heeft het recht zelf te bepalen waar zij of hij wil wonen. De grenzen moeten open, de vluchtelingengevangenissen dicht
WSD voerde in de periode 2006-2007 veertien blokkadeacties uit bij detentie- en uitzetcentra. Sinds vorig jaar loopt de campagne 'Stop DC16' tegen de bouw van het nieuwe detentiecentrum Rotterdam Airport, waarbij meewerkende bedrijven aangesproken worden.