Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Persbericht

Utrecht. 19 november 2009

Actuele vragen over problemen bij GVU

Utrechtse Bussen moeten veilig blijven rijden

In de gemeenteraadvergadering van 19 november 2008 stelt D66 samen met PvdA actuele mondelinge vragen over de problemen bij de Utrechtse busmaatschappij GVU. D66-raadslid Alice van Rooij is kort en helder hierover: "Bussen in Utrecht moeten veilig zijn en daarom spreken we het BRU hier op aan!"

Afgelopen weken is er veel aandacht in de media geweest voor de onrust bij de Utrechtse buschauffeurs. De politieke partijen maken zich grote zorgen over het onderhoud en de kwaliteit van de bussen voor wat betreft veiligheid en klantvriendelijkheid.

In haar beantwoording beloofde de wethouder De Bondt dat ze volgende week over de klachten zal overleggen met het BRU (Bestuur Regio Utrecht) en zo snel mogelijk aan de raad terugkoppelen. Verder stelde de wethouder voor om de schriftelijke vragen aan het Algemeen Bestuur (AB) van het BRU te stellen.

Mondelinge vragen van D66, mevrouw A. van Rooij en de PvdA de heer B. van de Roest

raadsvergadering donderdag 19 november 2009.

D66 en de PvdA maken zich grote zorgen over de klachten die ons bereiken over het Utrechtse stadsvervoerbedrijf GVU. Met name over het onderhoud en de kwaliteit van de bussen, met grote gevolgen voor de veiligheid en klantvriendelijkheid. Uiteraard weten wij dat de gemeente Utrecht niet meer de eigenaar is van het busbedrijf, maar dat het College via het BRU wel indirect invloed kan uitoefenen op de bussen die in de stad Utrecht rijden.

Het beeld is bij ons ontstaan dat de direct wel verantwoordelijke partij, namelijk Connexxion, onvoldoende toezicht houdt op de kwaliteit van het stadsvervoer. En dat de concessieverlener, zijnde het BRU, Connexxion hier niet nadrukkelijk op aanspreekt.

En daarom willen wij het College, en met name wethouder de Bondt en Janssen, in hun rol als DB lid van het BRU, de volgende vraag stellen.


1. Is het College op de hoogte van de problemen?


2. Zo ja, is het College dan bereid via het BRU hierover Connexxion aan te spreken en te vragen hun verantwoordelijkheid te nemen en te voorkomen dat er echt dingen mis gaan met het busvervoer in de stad Utrecht


3. Kan de wethouder aangeven in welk tijdbestek ze hierover met het BRU gaat praten?


Noot voor de redactie,