Gemeente Noordwijk

Noordwijk, 19 november 2009

PERSBERICHT

Intensievere samenwerking om werk- en leefomstandigheden Polen te verbeteren
De zes Duin- en Bollengemeentes, Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Teylingen, Lisse en Hillegom, gaan nog nauwer samenwerken met partners om de situatie rondom Poolse werknemers te verbeteren. Hiertoe is woensdagavond tijdens een speciaal georganiseerde Polen-top een convenant ondertekend door de verantwoordelijke wethouders van de zes gemeentes en de landelijke uitzendkoepels ABU, NBBU en VIA. Naast de ondertekening werd teruggekeken op de resultaten van de samenwerking tussen de gemeentes, de politie en het regionaal platform fraudebestrijding.

IPP nog minimaal twee jaar verder
Twee jaar geleden startte het Informatie Punt Polen (IPP) om de informatiepositie voor en over de Poolse werknemers in de Duin- en Bollenstreek te verbeteren. Inmiddels heeft het IPP honderden Polen gesproken en geholpen. Ook heeft het IPP een schat aan informatie opgeleverd voor de zes gemeentes, politie en belastingdienst om de werk- en leefomstandigheden van Polen te verbeteren. Mede daardoor hebben de colleges besloten het IPP nog minimaal twee jaar open te houden. Het IPP blijft in het gemeentehuis van Hillegom open voor Polen. Burgemeester Mans van Hillegom: "Het is duidelijk dat het IPP voorziet in een behoefte van Poolse inwoners van de zes deelnemende gemeentes. Dagelijks melden zich nog nieuwe mensen met vragen of problemen. Maar het IPP is ook waardevol om meer zicht te krijgen op de sociale-, economische- en veiligheidsproblemen in onze regio."

De werkgroep Mans richt zich daarnaast de komende periode vooral op de scholing en inburgering. "Uit de gegevens van het IPP blijkt dat de groep Poolse werknemers die zich hier permanent vestigen groeit. Voor deze groep is inburgering belangrijk om een plaats in de Nederlandse maatschappij te krijgen. Scholing van henzelf maar ook van hun kinderen is daarbij essentieel." aldus burgemeester Mans.

Controles huisvesting noodzakelijk
In de afgelopen twee jaar is het van groot belang gebleken om de regels en de controle rond de huisvesting van tijdelijke arbeidskrachten in gezamenlijkheid met de zes gemeentes in de Duin- en Bollenstreek op te pakken. "In onze streek willen we alleen zaken doen met gecertificeerde uitzendbureaus die aangegeven zich aan de regels houden en zelf zorgen voor goede huisvesting. In alle ruimtelijke visies van de afgelopen tijd heeft het fenomeen huisvesting voor tijdelijke arbeidskrachten een plek gekregen. Het is nu de uitdaging om in de komende jaren initiatieven voor goede huisvesting ruimtelijk mogelijk te maken. Daarbij is steun van de provincie Zuid-Holland onontbeerlijk. In een wat economisch zwakkere tijd is het zeker nu het moment om zaken voor elkaar te krijgen, want aan de stroom van arbeidsmigranten naar deze streek is niets tijdelijk. Het is nu zaak om ons daar op voor te bereiden', aldus voorzitter van de werkgroep Leendert de Lange, wethouder van gemeente Noordwijk.

Doelgroepenagent voor Poolse inwoners
De afgelopen jaren is de situatie rondom de veiligheid van Poolse werknemers niet of nauwelijks veranderd. Dat blijkt onder andere uit de statistieken van de politie; overtredingen van Poolse inwoners van de Duin- en Bollenstreek komen relatief gezien net zo vaak voor als Nederlandse inwoners. Als ze in aanraking komen met de politie, dan is dat in veel gevallen voor verkeersovertredingen of geweldszaken; vooral onderling.

Politie Hollands Midden heeft sinds 1 november een doelgroepenagent in dienst, die is gericht op de specifieke doelgroep Polen. Deze agent heeft als belangrijkste taak het signaleren van en adviseren over problemen van Poolse inwoners in de regio Hollands Midden. Indien nodig zal de agent handhavend optreden. De aanstelling is in eerste instantie een proef voor twee jaar. Na die periode wordt bekeken of de doelgroepenagent de doelstelling heeft behaald: betere veiligheid en leefbaarheid van Polen in Hollands Midden.

Resultaten regionaal Platform Fraudebestrijding
Het Regionaal Platform Fraudebestrijding Haaglanden/Hollands Midden heeft ook in 2009 diverse controles uitgevoerd in de Duin- en Bollenstreek. In samenwerking met de zes Duin- en Bollenstreekgemeentes en de gemeente Oegstgeest en landelijke diensten is gezocht naar slechte huisvesting van werknemers uit Midden en Oost-Europa en langs die lijn naar uitzendbureaus en ondernemingen. De deelnemende landelijke diensten waren de Belastingdienst, de Arbeidsinspectie, het UWV, de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de politie, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en het Openbaar Ministerie.

In totaal zijn 90 woonpanden/complexen gecontroleerd in de Duin- en Bollenstreek. Negen daarvan zijn binnen enkele dagen gesloten omdat ze onveilig waren of anderszins niet voldeden aan wet- en regelgeving. Ook zijn uitzendbureaus gecontroleerd. Uit de controle van uitzendbureaus blijkt dat het merendeel de zaken redelijk op orde heeft. Wat wel opviel dat in een enkel geval ondernemingen die zelf personeel inhuren niet voldeden aan eisen van Wet Minimumloon.

Meer informatie werkgroepen Mans en De Lange
De werkgroepen Mans en De Lange hebben sinds 2007 gewerkt aan de verbetering van de woon/werksituatie van de naar schatting 10.000 tijdelijke arbeidsmigranten uit Midden- en Oost Europa in de Duin- en Bollenstreek en zijn vernoemd naar hun voorzitters, respectievelijk Toon Mans, burgemeester van Hillegom en de Noordwijkse wethouder Leendert de Lange. De werkgroep De Lange heeft zich in hoofdzaak beziggehouden met alle facetten van het beleid met betrekking tot de huisvesting van deze arbeidsmigranten. De werkgroep Mans heeft zich in dit kader gebogen over voortzetting van het Informatie Punt Polen (IPP) en de interventieteams.