Openbaar Ministerie

Tot 22 maanden cel geëist tegen illegale vuurwerkhandelaren

19 november 2009 - Functioneel Parket

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de Rechtbank Utrecht gevangenisstraffen tot 22 maanden -waarvan vier voorwaardelijk- geëist tegen drie mannen, die worden verdacht van betrokkenheid bij een criminele organisatie die illegaal vuurwerk importeerde en verhandelde. Tegen drie bedrijven werden geldboetes tot 45 duizend euro geëist en bij één bedrijf is ook verzocht om het stilleggen van de onderneming.

De 54-jarige hoofdverdachte uit Veenendaal hoorde de hoogste straf tegen zich eisen. Hij heeft een vergunde opslagruimte voor consumentenvuurwerk in Nederland. Het vermoeden is dat het bedrijf ruim 90.000 kilo professioneel en consumenten vuurwerk importeerde uit China en afleverde in Duitsland. Een groot gedeelte hiervan werd via tussenhandelaren illegaal verkocht aan particulieren op de Nederlandse markt. Daarnaast had het bedrijf in 2006 ook nog eens 4000 kilo niet toegestaan vuurwerk opgeslagen in zijn bedrijfsruimte in Nederland, waar alleen legaal consumentenvuurwerk opgeslagen mocht worden.

De andere twee verdachten zijn een 53-jarige Nederlander, die woonachtig is in Luxemburg, en een 55-jarige man uit Enschede. Het vermoeden is dat zij met hun bedrijven als tussenhandelaar voor de illegale vuurwerkhandel van de hoofdverdachte dienden. Zij verkochten het niet-toegestane vuurwerk door aan particulieren. Zij hoorden een gevangenisstraf van 15 maanden -waarvan drie voorwaardelijk- en een gevangenisstraf van 18 maanden -waarvan ook weer drie voorwaardelijk- tegen zich eisen. Tegen hun bedrijven zijn geldboetes tot 25.000 euro
-waarvan 10.000 euro voorwaardelijk- geëist.

De officieren van justitie van het Functioneel Parket vinden gevangenisstraffen op zijn plaats, omdat de verdachten door de illegale vuurwerkhandel de samenleving schade berokken. Het professionele vuurwerk kan bij particulieren ernstige schade toebrengen. De handelaren hebben ook een legale handel in vuurwerk en hadden dus van de risico's van het vuurwerk kunnen weten.

Vanwege de grote omvang van het dossier, is de zaak aangehouden tot 9 december 2009.